Leváltották a koronavírusjárvánnyal küzdő amerikai repülőhordozó kapitányát

külföld
2020 április 03., 03:47

Leváltották parancsnoki beosztásából Brett Crozier sorhajókapitányt, a USS Theodore Roosevelt repülőhordozó kapitányát. Crozier a héten négyoldalas levelet írt parancsnokainak, amelyben a hajóján elszabadult járványra hivatkozva azt kérte, hogy bevetésen levő hajójáról partra tehesse a négyezer fős legénységet. "Nem állunk háborúban, hogy tengerészeknek kelljen meghalniuk" - írta.

Thomas Modly, az amerikai haditengerészetért felelős államtitkár tájékoztatása szerint nem azért mentették fel Croziert, mert a feletteseinek írt levelet, hanem mert ezt a levelet a sajtóhoz is eljuttatta.

Szerdán este Modly újságíróknak nyilatkozva már nem zárta ki a kapitány felelősségre vonását abban az esetben, ha kiderülne, hogy ő szivárogtatta ki a levelet. Csütörtökön a Pentagonban tartott sajtóértekezletén már azt mondta, hogy Crozier "válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot".

A hadihajón a személyzet ezer tagját már kimenekítették, és az elkövetkező néhány napban további 2700-at mentenek ki, de a többieknek - 1300 főnek - a hajón kell maradniuk. Modly még szerdán közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek közül 93 pozitív lett, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.