Leváltották a koronavírusjárvánnyal küzdő amerikai repülőhordozó kapitányát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Leváltották parancsnoki beosztásából Brett Crozier sorhajókapitányt, a USS Theodore Roosevelt repülőhordozó kapitányát. Crozier a héten négyoldalas levelet írt parancsnokainak, amelyben a hajóján elszabadult járványra hivatkozva azt kérte, hogy bevetésen levő hajójáról partra tehesse a négyezer fős legénységet. "Nem állunk háborúban, hogy tengerészeknek kelljen meghalniuk" - írta.

Thomas Modly, az amerikai haditengerészetért felelős államtitkár tájékoztatása szerint nem azért mentették fel Croziert, mert a feletteseinek írt levelet, hanem mert ezt a levelet a sajtóhoz is eljuttatta.

Szerdán este Modly újságíróknak nyilatkozva már nem zárta ki a kapitány felelősségre vonását abban az esetben, ha kiderülne, hogy ő szivárogtatta ki a levelet. Csütörtökön a Pentagonban tartott sajtóértekezletén már azt mondta, hogy Crozier "válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot".

A hadihajón a személyzet ezer tagját már kimenekítették, és az elkövetkező néhány napban további 2700-at mentenek ki, de a többieknek - 1300 főnek - a hajón kell maradniuk. Modly még szerdán közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek közül 93 pozitív lett, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó