Koronavírus-számok Magyarországon 01.17.
Elhunytak + 77 Σ 11 341
Kórházban - 63 Σ 4 345
Fertőzöttek + 1 241 Σ 351 828
Tesztek + 17 275 Σ 2 953 710

A svéd miniszterelnök több ezer halottal számol

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Több ezer halottal kell számolni Svédországban az elhúzódó Covid-19-járvány miatt Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint. A Dagens Nyheternek adott interjújában elmondta: az, hogy Svédországban lassabban terjed a járvány, mint más országokban, még nem jelenti automatikusan azt, hogy ezért kevesebb súlyos beteg vagy halott lesz.

Stefan LöfvenFotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Svédországban megpróbálják késleltetni a fertőzöttek számának növekedését, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszert. „Ez azonban magában foglalja azt is, hogy további intenzív ápolásra szoruló súlyos betegeink lesznek, és jelentősen több halottunk is lesz. Több ezer halottal kell számolnunk” - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A stockholmi városvezetés csütörtöki közlése szerint a hétvégén nyitják meg az első ideiglenes, tábori jellegű kórházat a svéd főváros délre található Älvsjö elővárosának rendezvényközpontjában. A létesítményben egyelőre 140 beteget tudnak kezelni, de a hatóságok szerint a befogadóképességét szükség esetén 600 férőhelyesre bővíthetik.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. (A svéd intézkedésekről a héten beszélgettünk vendégeinkkel).

Legfrissebb adatok szerint Svédországban eddig 358 beteg halt meg a Covid-19-járvány következtében, mintegy kétharmaduk Stockholm régiójában. Az országban szombatra virradóra 6131-re emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők szerint a fertőzöttek valós száma jócskán nagyobb lehet, mivel a skandináv országban eddig csak a súlyos panaszokkal rendelkező betegeket és az egészségügyi dolgozókat tesztelték a vírusra. (MTI)