Minden hetedik Ausztriában élő magyar elvesztette a munkáját

gazdaság
2020 április 04., 11:43

A kijárási korlátozások bevezetése óta Ausztriában nagyon megugrott a munkanélküliség. A G7 elemzése szerint a leépítés sokkal nagyobb arányban érintette a külföldi munkavállalókat, mivel nagyrészt a különösen súlyos helyzetbe került iparágakban dolgoztak.

A lap az osztrák állandó lakcímmel rendelkező új munkanélküliek listáját átvizsgálva arra jutott, hogy míg az osztrákok közül csak minden 29. veszítette el a munkáját, addig minden 7. Ausztriában élő magyar munkanélküli lett. A szám azért lehet ilyen magas, mert a magyarok harmada a vendéglátásban dolgozik, ami most teljesen leállt. A lap számításai szerint csak ebben az iparágban közel ötezer kint lakó magyar vesztette el az állását.

Ugyanakkor a lap hozzátette, hogy munkanélküliként csak az Ausztriában lakó munkavállalókat regisztrálják, viszont 100 ezernyi osztrák munkát vállaló magyar közül 41 ezer ingázó volt, így ők csak Magyarországon kaphatnak munkanélküli ellátást, és nem is szerepelnek a kinti statisztikában sem munkanélküliként. (G7)