Ebben az évszázadban még soha nem zuhant ekkorát a benzin ára

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Portfolio 2000 óta gyűjti a 95-ös benzin és gázolaj bruttó kiskereskedelmi átlagárát, és most arról ír, hogy 

ilyen hirtelen visszaesés még sohasem történt a 21. században.

Az első látványos árzuhanás 2008-ban volt a gazdasági világválság alatt, majd jött a szaúdi olajháború 2014 és 2016 között, amikor az OPEC elárasztotta a világot olajjal, 100 dollárról 27,88 dollárra csökkentve az árfolyamot. Idén márciusban újabb olajháború kezdett kibontakozni, amikor megérkezett a koronavírus.

Az elmúlt hónapban itthon 85 forinttal csökkent a benzin ára, a gázolajé pedig 58-cal, ami olyan rekord, amit eddig meg sem közelített a piac,

az eddigi legmagasabb visszaesés a benzinnél 2018 novemberében volt 38 forinttal, a gázolajnál 2008 decemberében 35,5 forinttal.

Benzinkút Budapesten, az Egér úton március 27-én.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ennek oka a több milliárd önkéntes vagy hatósági karanténba kényszerülő, és így drasztikusan kevesebbet autózó fogyasztó, illetve az orosz-szaúdi vita, amelyben nem sikerült megállapodni a kőolaj-kitermelés mértékének visszafogásáról.

„A keresleti és a kínálati sokk együttes hatására pedig márciusban a történelemben soha nem látott mértékű esést szenvedett el a kőolaj ára, mely magával rántotta mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi árát” - írja a Portfolio elemzése.

A forint újabb és újabb történelmi mélypontjai, pontosabban az üzemanyagárakat döntően befolyásoló dollár-forint árfolyam természetesen jelentős pluszkiadást jelent a hazai autósoknak, de ez ekkora olajárzuhanásnál nem nagyon tűnik fel senkinek. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó