Koronavírus Magyarországon: már 733 regisztrált fertőzött van, hivatalosan 34 ember halt meg

2020 április 5., vasárnap 3:43

Meghalt két 80 év feletti idős beteg, és 733-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, de 66-ra emelkedett a gyógyultak száma is – írják.

Az oldal adatai szerint a betegségbe eddig 34-en haltak bele, a gyógyultak száma 66. Most 13 435-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 21 250.

Megismételték, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért őket nyomatékosan kérik, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (313 ember) és Pest megyében (142) van a legtöbb fertőzött, majd jön Győr-Moson-Sopron megye (34), Csongrád (30) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (28) megye. Az ország keleti felében több megyében tíznél is kevesebb fertőzött van: Békés megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében (8-8), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (7) és Heves megyében (3), ahol a legkevesebb fertőzött az országban.