Orbán Viktor: „Aláírtam”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnap délután a miniszterelnök közölte az MTI-vel, hogy hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon, mert „a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása”, és „mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.”

Orbán Viktor ezek után este videóval jelentkezett:

„Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet.”

A fővárosi Fidesz-frakció már hetek óta követeli, hogy legyen ingyenes a parkolás Budapesten, de Karácsony Gergely ezt nem támogatta, sőt még két fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter (V. kerület) és Pokorni Zoltán (XII. kerület) is azt írta az Indexnek, hogy az ingyenes parkolás sértené a helyben élők érdekeit, és megnövelné a forgalmat a kerületekben.

A budapesti kerületek ellenzéki összefogással megválasztott polgármesterei már a gépjárműadó elvonása után is közös közleményben tiltakoztak amiatt, hogy „a kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését.” De a megszorítások nem csak őket érintik, a győri fideszes polgármester például azt mondta az RTL Híradónak, hogy alighanem a kulturális költségvetést kell megvágniuk, míg Kübekháza polgármestere arról beszélt, hogy a kistelepülésen már ez a 6 milliós bevételkiesés is azt a kérdést veti fel, hogy a segélyeket ne fizessék ki, vagy a rezsit.

Az ingyenes parkolás tovább szűkíti sok önkormányzat mozgásterét. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt mondta az Indexnek: „Szép lassan minden bevételünket elveszik a járványra hivatkozva. Eléggé feldúlt vagyok. Amellett, hogy feladataink megsokszorozódtak, a kormánytól kötelező feladatként megkaptuk az idősek ellátását - 70 felett csaknem nyolcezer ember él a kerületben - és a karanténban lévőkét, emellett jelentősen elvonták a közterület-foglalási engedélyek kiadásával kapcsolatos jövedelmet is.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó