Botka László: Minden magyar állampolgárnak járjon havi 110 ezer forint a NER kedvezményezettjeitől

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hétfő reggel a Facebookon Botka László szegedi polgármester „nemzeti szolidaritási program” néven saját javaslatokkal állt el elő, a járvány okozta gazdasági válság kezelésére. 

Botka 2017-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt, de a párt vezetésével összekülönbözött a kampányban, és végül Karácsony Gergely lett a párt listavezetője. Tavaly az önkormányzati választáson fölényesen győzött Szegeden, majd kilépett az MSZP-ből. 

Botka mostani javaslatában visszatér 2017-es fő szlogenéhez, a „Fizessenek a gazdagok!” jelszóhoz. 

Azt írja, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcoljon a kormány:

A nemzeti együttműködés rendszerének kiválasztottjai százmilliárdos vagyonokra tettek szert az állami megbízásokból, az uniós támogatásokból. Néhányan emberi ésszel nehezen felfogható vagyonokat gyűjtöttek alig egy évtized alatt. Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített »nemzeti tőkés« réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez. Nem lehet az a megoldás, hogy tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat!

Javaslata szerint a közbeszerzéseken, EU-s támogatásokon az elmúlt tíz évben sok pénzt nyerő cégek fizessenek be a szolidaritási alapba. A legalább 5 milliárd forintot nyert cégek a pénz 1 százalékát, a 10 milliárd felett nyertek a pénz 2 százalékát, a 100 milliárd felett nyertek pedig a támogatások 3 százalékát fizessék vissza. 

Botka László a 2017-es kampánykörútján.Fotó: Kovács Tamás

A visszafizetési kötelezettség jórészt Mészáros Lőrinc érdekeltségeit érintené, de néhány külföldi tulajdonú, jellemzően útépítésekkel, infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó multit is. Botka számításai szerint az állami pályázatokon győztes cégeknek csak 2 százalékának kellene fizetnie, vagyis a kis- és közepes vállalkozásokat a különadó nem érintené, de így is 500 milliárd forintos nagyságrendben lehetne beszedni pénzt tőlük.

Botka szintén különadót vetne ki a leggazdagabb magyar állampolgárokra. Az 1 milliárd forintnál nagyobb tőkével rendelkezők vagyonára 1 százalékos, a 10 milliárd felettiekre 2 százalékos, és a 100 milliárdnál is nagyobb vagyonnal rendelkezőkre 3 százalékos különadót vetne ki. Számításai szerint ebből további 120 milliárd forint bevétele lehetne az államnak.

Az alapból első körben szerinte az egészségügyben, szociális és közszolgáltatási szférában dolgozók megfelelő védőfelszerelését kellene biztosítani. Második körben pedig minden magyar állampolgár (gyerekektől a nyugdíjasokig) jogosult lenne havonta minimum 110 ezer forint jövedelemre. Az államnak Botka szerint ebből az alapból ki kellene egészíteni a jövedelmeket eddig a szintig a válság ideje alatt.

Botka azt várja, hogy a kezdeményezéséhez minél többen csatlakozzanak. Elsőként Pikó András józsefvárosi polgármester jelezte, hogy támogatja a javaslatot.

Az ellenzéki oldalról Tóth Bertalan szocialista pártelnök is meghirdetett egy válságkezelő programot a hétvégén, arról itt írtunk részletesen.

Botka kezdeményezést Karácsony Gergely főpolgármester is támogatja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó