Koronavírusos lett a bronxi állatkert maláj tigrise

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Egy maláj tigris (képünk illusztráció, nem Nadiát ábrázolja).Fotó: Dan Taylor / Flickr CC BY 2.0

Pozitív lett a koronavírustesztje Nadiának, a bronxi állatkert négy éves maláj tigrise. A hírt az amerikai agrárminisztérium és a bronxi állatkertet működtető Wildlife Conservation Society (WCS) is megerősítette.

A világból már érkeztek hírek fertőzött állatokról - kutyákról és macskákról is -, de az Egyesült Államokban Nadia az első bizonyítottan koronavírusos állat.

Bár valószínűleg nincs egyedül. A WCS közleménye szerint Nadia testvére, Azul, illetve két amuri tigris és három afrikai oroszlán is köhög, de "várhatóan valamennyiük felépül". Mint írták Nadia tesztjét az amerikai nemzeti állatorvosi laboratórium is megerősítette. A nagymacskát, mint írták, csupán elővigyázatosságból tesztelték, hogy így is többet tudjanak meg a covid-19 betegség terjedéséről, és hozzájáruljanak az új típusú koronavírusról rendelkezésre álló ismeretekhez.

Bronxban amúgy már március közepén lezárták az állatkertet, a tigris ehhez képest majd két héttel később, március utolsó napjaiban kezdett tüneteket mutatni. Az amerikai agrárminisztérium a tájékoztatása szerint további tanulmányozást igényel a helyzet, hogy megértsék, hogyan hat a betegség különböző állatokra. Egyben kérték, hogy a covid-19-ben szenvedők kerüljék az érintkezést az állatokkal, beleértve házikedvenceiket is. (Via Axios)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!