Átmentek a tesztek a teszten

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A koronavírus kimutatására használt teszteket tesztelték a Yale kutatói, akik április 6-án publikálták eredményeik preprintjét – vagyis független kutatók által még nem ellenőrzött tanulmányát. A legszélesebb körben használt, magának a vírusnak a jelenlétét kimutató qRT-PCR teszteket tesztelték, összesen kilencet.

Egészen megnyugtató eredményre jutottak, megállapításaik szerint mindegyik megbízhatóan mutatja ki a vírus jelenlétét, pontosságuk meghaladta a 90 százalékot.

Vizsgálataik alapján ha valami, akkor már inkább az a probléma, hogy néhány teszt, például az amerikai járványügyi központ, a CDC által kifejlesztett két teszt, vagy a Berlini Orvosegyetemen fejlesztett teszt annyira érzékeny, hogy esetenként hamis pozitív eredményt ad – vagyis olyanokat is fertőzöttnek mutat, akik valójában nem azok.

A preprint tanulmányuk nyilvános, a szakmai részletek iránt érdeklődők itt olvashatják. Szakmai szempontból kifejezetten hasznos ismeretek vannak benne az adott teszttípusok korlátairól, illetve sajátos tulajdonságairól, amelyek segíthetnek meghatározni, hogy adott területen és célra melyik lehet a legalkalmasabb.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér