Az afroamerikai közösségekben tarol leggyorsabban a koronavírus

A statisztikák alapján az Egyesült Államok afroamerikai lakossága szenvedi leginkább a koronavírus-járványtól. A BBC keddi összeállításából kiderül, hogy Chicago városában, ahol idáig összesen 4680 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a fertőzöttek majdnem fele az afroamerikai lakosságból került ki.

De még beszédesebb szám, hogy miközben az afroamerikai kisebbség Chicago lakosságának csak 30 százalékát teszi ki,

az eddig a vírusfertőzés szövődményeibe belehalt 98 betegből 70 ember afro-amerikai.

De egész Illinois államban, ahol Chicago is található, hasonlók az arányok: a lakosság 14 százalékát kitevő fekete lakosság a vírus halálos áldozatainak 41 százalékát adja.

Louisiana államban is New Orleans-ban és környékén regisztrálták a fertőzöttek 40 százalékát, a városban, ahol a lakosság többsége fekete.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők egybehangzóan mondták, hogy az afroamerikai lakosságot a rosszabb általános egészségi állapota teszi veszélyeztetetté a fertőzéssel szemben. A túlsúlyosság, a cukorbetegség, szív- és vérnyomásproblémák ennél a népességnél jóval gyakrabban fordulnak elő, mint az össznépességben. Ezek mind életmóddal összefüggő állapotok, amit meghatároz az afroamerikai lakosság többségi társadaloménál átlagban jóval rosszabb anyagi helyzete.

„A COVID-19 igazán láthatóvá teszi ezeket a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket” - mondta a BBC-nek Cameron Webb, egy afroamerikai orvos, aki egy kongresszusi képviselői székért indul most Virginia államban.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.