Az afroamerikai közösségekben tarol leggyorsabban a koronavírus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A statisztikák alapján az Egyesült Államok afroamerikai lakossága szenvedi leginkább a koronavírus-járványtól. A BBC keddi összeállításából kiderül, hogy Chicago városában, ahol idáig összesen 4680 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a fertőzöttek majdnem fele az afroamerikai lakosságból került ki.

De még beszédesebb szám, hogy miközben az afroamerikai kisebbség Chicago lakosságának csak 30 százalékát teszi ki,

az eddig a vírusfertőzés szövődményeibe belehalt 98 betegből 70 ember afro-amerikai.

De egész Illinois államban, ahol Chicago is található, hasonlók az arányok: a lakosság 14 százalékát kitevő fekete lakosság a vírus halálos áldozatainak 41 százalékát adja.

Louisiana államban is New Orleans-ban és környékén regisztrálták a fertőzöttek 40 százalékát, a városban, ahol a lakosság többsége fekete.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők egybehangzóan mondták, hogy az afroamerikai lakosságot a rosszabb általános egészségi állapota teszi veszélyeztetetté a fertőzéssel szemben. A túlsúlyosság, a cukorbetegség, szív- és vérnyomásproblémák ennél a népességnél jóval gyakrabban fordulnak elő, mint az össznépességben. Ezek mind életmóddal összefüggő állapotok, amit meghatároz az afroamerikai lakosság többségi társadaloménál átlagban jóval rosszabb anyagi helyzete.

„A COVID-19 igazán láthatóvá teszi ezeket a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket” - mondta a BBC-nek Cameron Webb, egy afroamerikai orvos, aki egy kongresszusi képviselői székért indul most Virginia államban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér