Egy amerikai kutatás szerint 150 ezer európai és 66 ezer angliai áldozata lehet a koronavírusnak

külföld
2020 április 07., 12:07
Járványkészültség a londoni metróban
photo_camera Járványkészültség a londoni metróban Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A Washingtoni Egyetem orvostudományi karának (University of Washington’s School of Medicine) statisztikusai becslést készítettek arra vonatkozóan, hogy mennyire lesz súlyos a lefolyása az európai koronavírus-járványnak az eddig rendelkezésre álló számadatok alapján. Legalábbis az első hullámnak.

A kutatók arra jutottak, hogy az Egyesült Királyságban hozzávetőleg 66 ezer, míg azon túl, Európában mintegy 151 ezer ember halálát okozza majd a vírus. Ugyanez a modell az Egyesült Államokban hozzávetőleg 81 ezer áldozattal számol. 

A kutatást irányító Christopher Murray szerint Európa több részén nagyon nehéz hetek következnek, és összességében a járvány lezajlása súlyosabb lesz ott, mint Amerikában. 

A statisztikusok helyi és nemzetközi adatokra, átlagéletkorra, halálozási mutatókra alapozva becsülték meg a várható veszteségeket, országról-országra. A legfontosabb mutató, amit így kihámoztak, az volt, hogy hány kórházi ágy jut egy főre az adott országban. 

Így például az Egyesült Királyságban 17 765 kórházi ágy van, de a kalkulációk szerint 102 794-re lesz szükség, míg az intenzív osztályok férőhelyeinél még nagyobb a rés a kapacitás és a várható igény között: ott 24 ezer ágyra lenne szükség, de jelenleg csak 744 elérhető. Mintegy 20 ezer lélegeztetőgépre lenne szükség ahhoz, hogy az összes várható beteget el tudják látni. 

Az Egyesült Királyságban idáig valamivel több mint 5000 áldozata volt a koronavírus-járványnak. (Guardian)