Január óta a hétfői volt az első nap, hogy senki nem halt meg Kínában koronavírus miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: DALE DE LA REY/AFP

A kínai hatóságok szerint hétfőről keddre egyetlen ember sem veszítette életét az országban koronavírus-fertőzés miatt. 

A jelentés 32 új fertőzésről számol be, akik mind külföldről érkeztek az országba. 12 további embert megfigyelés alá helyeztek. Kína hivatalosan 1242 fertőzöttet tart jelenleg számon, akik kezelést kapnak, és további 1033 embert tartanak megfigyelés alatt. 3331-en haltak meg a vírus miatt az országban és összesen, hivatalosan, 81740-en betegedtek meg. 

Kínában már hetek óta cseng le a járvány, az elmúlt időszakban naponta már csak néhány áldozata volt a vírusnak. Legalábbis hivatalosan. Az elmúlt hetek és hónapok tapasztalatai alapján a kínai hivatalos statisztikákat érdemes fenntartásokkal kezelni. 

Teljesen még nem lélegezhetnek fel a járvány első epicentrumaként ismert Vuhan városában, ahol az elmúlt időszakban már fokozatosan oldották fel a kijárási korlátozásokat, és a lakosok két órás periódusokra el is hagyhatták otthonaikat. 

Több lakóövezetet ismét lezártak, miután az egészségügyi szolgálat szigorított a protokollon, és alaposabban tesztelik azokat is, akik nem mutatnak tipikus koronavírus-tüneteket. Így ahhoz, hogy koronamentesnek nyilvánítsanak bizonyos lakóövezeteket és épületeket, immáron az is szükséges, hogy a tünetmentes lakosokról is megbizonyosdjanak, hogy nem fertőzöttek. 

Kína és Hongkong is tovább szigorította az ellenőrzéseket a határátkelőkön. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér