Korlátozza az üzenetek továbbküldését a Whatsapp az álhírek megfékezése érdekében

TECH
2020 április 07., 08:59
photo_camera Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A Facebook tulajdonában lévő üzenőprogram, a WhatsApp menedzsmentje bejelentette, hogy korlátozásokat vezetnek be az üzenőprogram-alkalmazásban annak érdekében, hogy akadályozzák esetleges álhírek terjedését. 

Mostantól ha egy felhasználóhoz eljut egy olyan üzenet, amit már legalább ötször továbbította, akkor az illető azt már csak egy további felhasználónak fogja tudni továbbítani egyidejűleg. Idáig öt felhasználónak volt lehetőség továbbítani az ilyen üzeneteket. 

Ez persze nem teszi lehetetlenné egyes üzenetek tömeges terjesztését, de kétségtelenül nagyon megbonyolítja, és komplikálttá teszi azt, hiszen ebben az esetben egyenként kell forwardolni minden egyes címzettnek. 

A Whatsapp azt várja ettől, hogy a virális üzenetek lassabban fognak tudni terjedni. Például az olyan blőd álhírek, mint hogy a koronavírust az 5G terjeszti, ami aztán több 5G-mobiltorony megrongálásához vezetett. 

A cég célja, hogy a felhasználók elsősorban privát üzenetcserélésre használják az applikációt, ahelyett hogy virális, gyakran téves információkat továbbítsanak tömegek felé. A koronavírus idején, érvel a Whatsapp, az ilyen üzenetek még nagyobb társadalmi károkat képeseket okozni.

A korlátozásra azért is lehet szükség, mert ellentétben a Whatsapp titkosítása miatt a szolgáltató nem tudja úgy szűrni a tartalmakat, mint ami például a Facebook vagy a Twitter esetében lehetséges. (Guardian)