Korlátozza az üzenetek továbbküldését a Whatsapp az álhírek megfékezése érdekében

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

A Facebook tulajdonában lévő üzenőprogram, a WhatsApp menedzsmentje bejelentette, hogy korlátozásokat vezetnek be az üzenőprogram-alkalmazásban annak érdekében, hogy akadályozzák esetleges álhírek terjedését. 

Mostantól ha egy felhasználóhoz eljut egy olyan üzenet, amit már legalább ötször továbbította, akkor az illető azt már csak egy további felhasználónak fogja tudni továbbítani egyidejűleg. Idáig öt felhasználónak volt lehetőség továbbítani az ilyen üzeneteket. 

Ez persze nem teszi lehetetlenné egyes üzenetek tömeges terjesztését, de kétségtelenül nagyon megbonyolítja, és komplikálttá teszi azt, hiszen ebben az esetben egyenként kell forwardolni minden egyes címzettnek. 

A Whatsapp azt várja ettől, hogy a virális üzenetek lassabban fognak tudni terjedni. Például az olyan blőd álhírek, mint hogy a koronavírust az 5G terjeszti, ami aztán több 5G-mobiltorony megrongálásához vezetett. 

A cég célja, hogy a felhasználók elsősorban privát üzenetcserélésre használják az applikációt, ahelyett hogy virális, gyakran téves információkat továbbítsanak tömegek felé. A koronavírus idején, érvel a Whatsapp, az ilyen üzenetek még nagyobb társadalmi károkat képeseket okozni.

A korlátozásra azért is lehet szükség, mert ellentétben a Whatsapp titkosítása miatt a szolgáltató nem tudja úgy szűrni a tartalmakat, mint ami például a Facebook vagy a Twitter esetében lehetséges. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér