Látogatási, kijárási és felvételi tilalmat vezetnek be az idősotthonokban

Egészségügy
2020 április 07., 06:57
Szobák a szamossályi idősek otthonában
photo_camera Szobák a szamossályi idősek otthonában Fotó: Magócsi Márton/Abcúg

Már két fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért az országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az otthonok vezetőit - írja a kormányzati tájékoztató oldal.

 A koronavirus.gov.hu-n megjelent közlés szerint a kormány emellett elrendelte, hogy az idősotthonokban dolgozók számára akár 24 órás műszak is alkalmazható, amely után 48 órás pihenőidő jár.

A bentlakásos szociális intézmények - kiemelten az idősotthonok - kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Kockázatot jelentenek önmagukban azért, mert sokan vannak egy helyen, és azért is, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes. 

Az idősotthonok többségében önkormányzati, esetleg egyházi, civil vagy magánfenntartásúak. A fenntartók felelőssége a járványügyi intézkedések szigorú betartása és végrehajtása - írja a tájékoztató. 

Látogatási, kijárási, felvételi tilalmat vezetnek be az idősotthonokban. Emellett a koronavírus-fertőzés megelőzéséért felelőst kell kijelölni minden otthonban, továbbá kiemelten figyelmet kell fordítani a szociális dolgozók védelmére és fokozott figyelemmel kell végezni a kéz- és a környezetfertőtlenítést.

A fertőzésre gyanús ellátott/gondozott esetén haladéktalanul értesíteni kell az illetékes népegészségügyi hatóságot, valamint az idősek otthonával szerződött háziorvost. Az intézmény orvosának kell a fertőzés gyanúját megállapítani, gyanús beteg esetén is el kell végezni a vírus kimutatására irányuló mintavételt. Az intézmény orvosa telefonon értesíti a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát.


Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy már beigazolódott a fertőzés, de a tünetei alapján nem igényel kórházi ellátást a gondozott, akkor az időseket az otthonon belül kell elkülöníteni egyágyas, komfortos szobákban. A mosdatást, fürdetést, WC-használatot az erre a célra elkülönített helyiségben kell biztosítani.

Ha több ilyen beteg van, akkor lehetőleg külön részleget kell számukra létesíteni, lehetőség szerint kijelölt ellátó személyzettel. 

Hétfőn négy embert vittek kórházba egy VI. kerületi idősotthonból. Kettejük tesztje pozitív eredményt mutatott. 

Arról, hogy milyen kockázata van annak, ha a koronavírus megjelenik egy idősotthonban, itt írtunk részletesen.