Magyarország továbbra sem erőlteti a tesztelést

Egészségügy
2020 április 07., 20:17

Magyarországon eddig egyetlen napon sem végeztek 2000-nél több koronavírustesztet. 1845 a napi rekord, március 28-án. Az utóbbi napokban egyre több ország kapcsol magasabb fokozatban, úgy tűnik, megfelelő számban be is szerezhetők már a tesztek. Belgiumban vasárnap óta naponta 10 ezer tesztet végeznek, Hollandiában is megnégyszerezték a tesztek számát. Szlovákiában hétfő óta minden külföldről hazaérkezőt tesztelnek, a múlt heti – egyébként elég alacsony – átlag ötszörösére növelték a vizsgálatok számát. Az 5,5 milliós országban több tesztet (1448) végeztek egy nap alatt, mint nálunk (1464). A szlovákok összesített tesztszáma 17 639, tehát lakosságarányosan többet tesztelnek, mint mi. A románoknál is tervbe vették, hogy felviszik a tesztek számát előbb naponta háromezerrel, majd ötezerrel. Amikor ez sikerült, és megugrott az igazolt betegek száma, akkor visszavették a teszteket. De hiába a kevesebb teszt, a románoknál ismét nőtt az új betegek száma. 

A kétmilliós Szlovéniában eddig már 30 ezer tesztet végeztek, mi összesen 23 746-ot. Ausztriában 100 ezer fölött van a tesztek száma, Csehországban is 91 ezernél járnak, ott is napi tízezer teszt a cél.   

Magyarországon március 4-e óta publikusak az adatok, akkor a korábbi napok összesített adataival indulhattak. Így alakult naponta az elvégzett tesztek száma:

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón azt mondta, hogy az elvégzett tesztek száma radikálisan megnőtt, két hete még jóval tízezer alatt volt, a hétvégére viszont már elérte a húszezret, egyébként pedig a WHO ajánlásait követjük. (Az ajánlás az lenne, hogy minél több tesztet végezzenek az országok.)

Március 29-én reggel, amikor nyilvánosságra hozták, hogy az előző 24 órában 1845 tesztet végeztek el, 408 igazolt koronavírusos beteg volt Magyarországon. Április 7-én kedden ennek majdnem hajszálra a duplája, 817. 

Azt lehetne gondolni, hogy a hivatalosan fertőzöttek számának megduplázódása azt jelenti, hogy a kontaktvizsgálatok miatt a tesztek száma is jelentősen megugrik. Ehhez képest csökkent, nem is keveset 

A rekordot jelentő 1845 teszt óta eltelt 9 nap átlaga mindössze 1288 volt. Még úgy sem sikerült elérni a napi 2000 tesztet, hogy időközben már nem csak a Nemzeti Közegészségügyi Központban elemezik a mintákat – ahol megfeszített munkával naponta kb. 1000 vizsgálatot végeztek –, hanem 7 másik laboratóriumban is (Dél-Pesti Centrumkórház, Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyete, Synlab Hungary Kft. és a győri Petz Aladár Oktatókórház).

A gyorsteszteket nem veszik bele a hivatalos tesztszámba, mert Gulyás szerint azok pontossága csak 80 százalékos. (Kínából szerzünk be teszteket. Szijjártó Péter mai közelménye szerint 3,3 milliót rendeltünk, 133 200 érkezett meg eddig.) A hivatalos tesztek közé nem számolják bele a magánegészségügyben végzett teszteket sem. Az úszóválogatott esetében 15 embernél mutatták ki a koronavírust privát teszteléssel. Ugyanígy derült ki, hogy Győr jegyzője, polgármestere és alpolgármestere is megfertőződött. 

Hogy hogyan működik a központi laboratóriumban a vizsgálat, arról kedd este osztotta meg a köztévé anyagát a koronavirus.gov.hu.