Az olasz kormány is kontaktkutató appot fejleszt

tech
2020 április 08., 17:20

Az olasz hatóságok egy olyan telefonos alkalmazáson dolgoznak, ami segítene lekövetni, hogy kivel találtak a koronavírussal fertőzöttek, mivel a kormány már az egy hónapja bevezetett korlátozások fokozatos feloldását tervezi. A hasonló appokat már széles körben használta több ázsiai ország is a vírus megfékezéséért, de az adatvédelmi aggályok miatt Európában egyelőre nem vetették be. Ugyanakkor már az osztrák és a német kormány dolgozik hasonlón.

Mivel a hetek óta tartó lezárások már így is hatalmas károkat okoztak, a kormány azt akarja, hogy az emberek menjenek vissza dolgozni, viszont a járvány második hullámának kialakulását is el akarják kerülni.  

Paola Pisano innovációs miniszter azt ígérte, hogy a felmerülő adatvédelmi kérdéseket még az alkalmazás elindítása előtt tisztázni kell, ugyanakkor segíthet a fertőzések számának csökkentésében. A miniszter szerint az app önkéntes alapon működne, és garantálná a felhasználók anonimitását. 

A szerdai adatok szerint  552-vel nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely ezzel elérte a 17 669-et. A halottak száma kedden még  606 volt. 

 Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 880-hoz képest. A gócpontnak számító Észak-Olaszországban március 8-tól, vagyis a járvány február 20-tól számított terjedése utáni héttől, több mint 16 ezren haltak meg. Olaszország középső és déli részén valamivel több mint ezer volt a számuk. A halottak több mint 83 százaléka hetven év feletti volt.   

Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatóhelyettese a kiemelte, hogy a járványgörbe nagyon lassú lefelé ívelése csak a fertőzés terjedési ütemének megfékezését jelenti, nem pedig a járvány megszűnését. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek létezése azt bizonyítja, hogy széles a nem azonosított, tünetmentes pozitívak száma. Ezért szerinte hatalmas veszélyt jelentene a korlátozó intézkedések hirtelen feloldása. Szerinte az lenne a legjobb módszer, ha hétről hétre enyhítenék a korlátozásokat, mivel így ellenőrzés alatt tudják tartani a helyzetet, esetleges korrekciós lépésekkel. (Reuters/MTI)