Azért Vuhanban sem teljesen tért még vissza az élet a rendes kerékvágásba

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Miközben a világot bejárják a hírek, amik szerint a kínai Vuhanban, ahol először jelent meg és kezdett emberről emberre terjedni a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus, az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba, miután a kínai hatóságoknak sikerült visszaszorítaniuk a vírust, a Guardian egyik olvasója árnyalta a képet.

Mark Gaynor 7 éve él Vuhanban, és a városban töltötte a koronavírus megjelenésétől eltelt időszakot is. Levelében azt írta, a városban még mindig nem lehet annyira szabadon mozogni, mint akár Nagy-Britanniában, ahol elvileg szigorú kijárási korlátozás van érvényben. A vuhaniak ugyanis még mindig csak akkor hagyhatják el a lakónegyedüket, ha bevásárolni mennek a lehető legközelebbi boltba, vagy ha munkába tartanak. Persze utóbbit is csak akkor tehetik, ha náluk van a papír, amivel igazolhatják a rendőröknek, hogy a munkahelyük már megkapta az újranyitáshoz szükséges hatósági engedélyt. Ha ilyennel nem rendelkeznek, két órán belül haza kell térniük.

Az éttermek, boltok, kávézók és klubok továbbra is zárva tartanak, és a sport sem elfogadható kifogás az otthon elhagyására. 

Közben a tömegközlekedést csak egy, a kínai személyi igazolvánnyal összekapcsolt mobilappal lehet igénybe venni, és az app folyamatosan rögzíti használójának tartózkodási helyét. (Guardian)