Idén nem kötelező személyesen beiratkozni az általános iskolába

2020 április 8., szerda 4:30

Hétfőn elkezdődött az általános iskolai beiratkozás, de a koronavírus-járvány miatt most minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott – közölte a Klebelsberg Központ.

A Magyar Nemzet azt írja, május közepéig eldől, hogy ki hol kezdheti az első osztályt. Országosan 80-100 ezer családban válik iskolássá gyerek.

A járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, a megismerkedésről a leendő tanítókkal.

Az Oktatási Hivatal március 1-ig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait.

A Klebelsberg Központ közölte: a körülményekre tekintettel elég lesz a tanév első napján bemutatni a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. A szülők feltölthetik az iratokat a KRÉTA rendszerbe. Ha egy család nem tudja online megoldani a beiratkozást, az általános iskolák lehetőséget biztosítanak a személyes ügyintézésre, figyelembe véve a járványügyi előírásokat.

A beiratkozás kétlépcsős:

  1. Az április 24-ével záruló első szakaszban a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, ezek jellemzően alapítványi, magán- és egyházi fenntartásúak.
  2. Április 28-ától május 5-éig minden olyan gyerek automatikusan bekerül a lakóhelye szerinti körzetes általános iskolába, akit az első szakaszban nem vettek fel. Ebben az időszakban kell jelezni, ha valaki olyan intézményt választott, aminek egyébként van körzete, de a lakóhelye szerint a gyerek nem oda tartozik.