Kopint-Tárki: A 10 százalékos gazdasági visszaesés sincs kizárva

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A magyar gazdaság legalább 5%-kal eshet vissza, de a 10%-os zsugorodás sincs kizárva - derül ki a Kopint-Tárki friss gazdasági előrejelzéséből. A Portfolió által közölt jelentés szerint ha a járvány legkésőbb a nyár végéig lecseng, és feloldják a korlátozásokat, akkor is 5,5 százalékkal esik a magyar GDP 2020-ban.

Ha viszont a járvány és az amiatt elrendelt korlátozó intézkedések az év végéig kitartanak, akkor 10 százalékos is lehet a visszaesés.

Az előrejelzés alapján Magyarország kilátásai rosszabbak a térség többi államáénál, ennek pedig két fő oka van. Az egyik, hogy a magyar gazdaság sokkal nyitottabb, sokkal inkább beágyazott a nemzetközi termelési láncba, a másik pedig, hogy régiós összehasonlításban is heteket késett a magyar gazdaságélénkítő csomag, és a mérete sem túl nagy.

A Kopint-Tárki szerint a költségvetési hiány is jobban elszáll majd, mint ahogyan a kormány most tervezi, ők 5 százalék fölé teszik a 2020-as értéket. (Portfolió)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér