Lengyelországnak fel kell függesztenie a bírók fegyelmezésére létrehozott kamarát

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az Európai Unió Bírósága felszólította Lengyelországot, hogy haladéktalanul függessze fel „a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának hatásköreire vonatkozó nemzeti rendelkezések alkalmazását” a bírókkal kapcsolatos fegyelmi ügyekben, a végső uniós bírósági döntésig. A lengyel kormány 2017-ben állította fel a fegyelmi kamarát, hogy a bírókkal kapcsolatos fegyelmi ügyeket kezelje. Az intézmény kritikusai már akkor is arra figyelmeztettek, hogy a jobboldali kormány ezzel akar irányítást szerezni az igazságszolgáltatás felett. 

Az Európai Bizottság januárban kezdeményezte a tavalyi lengyel igazságügyi reform keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara felfüggesztését az uniós bíróságnál, mivel megítélése szerint az újonnan bevezetett szabályok nem garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét, továbbá a törvénymódosítások különböző fegyelmi büntetéseket, sőt elbocsátást helyeznek kilátásba azon bírák számára, akik kétségbe vonják kollégáik legitimitását, illetve akik „a bírói függetlenséggel összeegyeztethetetlen politikai tevékenységet” folytatnak.

A BBC szerint lengyel kormánynak most egy hónapja van teljesíteni az Európai Bizottság kérését, vagyis hogy függetlenítse a fegyelmi kamarát a parlamenttől és a kormánytól, különben bírságot kell fizetnie. 

A lengyel igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság jogállamisági eljárást is folytat Lengyelországgal szemben. 

A luxembourgi székhelyű uniós bíróság most arra a meglátására alapozta ideiglenes határozatát, hogy „nem alaptalanok"”azok az aggodalmak, amelyek a fegyelmi kamara függetlenségét és pártatlanságát biztosító garanciák hiányára vonatkoznak. Vera Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos üdvözölte az uniós bíróság döntését. „A független bíróság elengedhetetlen egy demokratikus jogállamban” - írta.

Végérvényes ítéletet az Európai Bíróság később hoz az ügyben. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a végső döntés eltérhet a most kihirdetett ideiglenes végzésben megfogalmazottól. (BBC/Reuters/MTI)