Lengyelországnak fel kell függesztenie a bírók fegyelmezésére létrehozott kamarát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európai Unió Bírósága felszólította Lengyelországot, hogy haladéktalanul függessze fel „a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának hatásköreire vonatkozó nemzeti rendelkezések alkalmazását” a bírókkal kapcsolatos fegyelmi ügyekben, a végső uniós bírósági döntésig. A lengyel kormány 2017-ben állította fel a fegyelmi kamarát, hogy a bírókkal kapcsolatos fegyelmi ügyeket kezelje. Az intézmény kritikusai már akkor is arra figyelmeztettek, hogy a jobboldali kormány ezzel akar irányítást szerezni az igazságszolgáltatás felett. 

Az Európai Bizottság januárban kezdeményezte a tavalyi lengyel igazságügyi reform keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara felfüggesztését az uniós bíróságnál, mivel megítélése szerint az újonnan bevezetett szabályok nem garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét, továbbá a törvénymódosítások különböző fegyelmi büntetéseket, sőt elbocsátást helyeznek kilátásba azon bírák számára, akik kétségbe vonják kollégáik legitimitását, illetve akik „a bírói függetlenséggel összeegyeztethetetlen politikai tevékenységet” folytatnak.

A BBC szerint lengyel kormánynak most egy hónapja van teljesíteni az Európai Bizottság kérését, vagyis hogy függetlenítse a fegyelmi kamarát a parlamenttől és a kormánytól, különben bírságot kell fizetnie. 

A lengyel igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság jogállamisági eljárást is folytat Lengyelországgal szemben. 

A luxembourgi székhelyű uniós bíróság most arra a meglátására alapozta ideiglenes határozatát, hogy „nem alaptalanok"”azok az aggodalmak, amelyek a fegyelmi kamara függetlenségét és pártatlanságát biztosító garanciák hiányára vonatkoznak. Vera Jourová európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos üdvözölte az uniós bíróság döntését. „A független bíróság elengedhetetlen egy demokratikus jogállamban” - írta.

Végérvényes ítéletet az Európai Bíróság később hoz az ügyben. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a végső döntés eltérhet a most kihirdetett ideiglenes végzésben megfogalmazottól. (BBC/Reuters/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér