Még mindig oltják a hétvégén kitört tüzet a csernobili tiltott zónában

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Már ötödik napja dolgoznak a tűzoltók a csernobili tiltott övezetben szombaton kitört erdőtűz oltásán, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint még helyenkénti tűzfészkek kaptak újra lángra, főként lehullott falevelek és fű égett.

A hatóság arról nem adott hírt hogy mekkora területet érint még a tűz, arról számolt be, hogy a térségben egy település mellett sikerült kora reggelre egy 4 hektárnyi területen teljesen eloltaniuk a lángokat.

A tűz szombaton csapott fel először a lakatlan Volodimirivka település közelében a Kotovszkij erdőgazdaságban, ahol kb. 100 hektárnyi területre terjedt szét. Később kisebb kiterjedésű tüzeket jeleztek a tiltott zónában lévő erdőség más részeiből is.

A tűz április 5-énFotó: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP

A friss közlés szerint az oltási munkálatokba eddig összesen 274 szakembert vontak be 74 technikai eszközzel, beleértve három AN-32-es típusú tűzoltó repülőgépet és három helikoptert.

A katasztrófavédelem közölte, hogy a fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje változatlanul a megengedett határértéken belül van, és a csernobili atomerőmű térségében meg a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz után. Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál, a tűz kitörése után közvetlenül a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet.

Fotó: YAROSLAV EMELIANENKO/AFP

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science Alert tudományos oldalt idézve közölte: ezt az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amik még az 1986-ban történt atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük. (MTI)