Trump felvetette, hogy az USA lehet nem finanszírozná többé a WHO-t

külföld
2020 április 08., 08:22

Washington "tanulmányozza" az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulásának felfüggesztési lehetőségét - közölte az amerikai elnök a Fehér Házban kedden este, a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Donald Trump először azt jelentette ki, hogy kormányzata felfüggeszti anyagi hozzájárulását a szervezet működéséhez, majd néhány perccel később úgy fogalmazott: egyelőre "tanulmányozzák" ennek lehetőségét. "Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépni, tanulmányozni fogjuk a lehetőséget" - hangoztatta.

Trump kedden délután egy Twitter-bejegyzésében már élesen bírálta az ENSZ e szakosított szervezetét, Kína iránti elfogultsággal vádolva a WHO-t. (A WHO és Kína kapcsolatáról nemrég mi is részletesen írtunk.)

A mikroblogon úgy fogalmazott: az intézményt "nagyrészt" az Egyesült Államok finanszírozza, az mégis erősen "Kína-központú". Felemlegette azt is, hogy a járvány kitörésekor a szervezet azt tanácsolta: az Egyesült Államok maradjon nyitott Kína felé. "Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?" - kérdezte a bejegyzésben Trump.

A sajtókonferencián az elnök kitért a járványhelyzetre és annak gazdasági következményeire. "Félelmetes kihívásnak" nevezve a Covid-19-et, azt mondta, hogy az új típusú koronavírus okozta betegség aránytalan mértékben sújtja az Egyesült Államok afroamerikai közösségeit.

Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója hozzáfűzte: ez jelzi az egészségügyi aránytalanságokat. Azt mondta: a koronavírus elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, a cukorbetegekre, az elhízottakra veszélyes, és ezek a bajok elsősorban az afroamerikaiak körében gyakoriak. (MTI, Guardian)