Az amazóniai yanomami törzsben is megjelent a koronavírus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy tizenöt éves fiúnál azonosították a koronavírus-fertőzést az amazóniai yanomami törzsben, jelentette be a brazil egészségügyi miniszter, aki aggasztónak nevezte a hírt. „Háromszor olyan óvatosnak kell lennünk az őslakos közösségek esetében, különösen azoknál, akik keveset érintkeznek a külvilággal” - mondta. A fiút kórházba szállították, írja az AFP. 

Egy yanomami férfiFotó: Robin Hanbury-Tenison/robertharding via AFP

Brazíliában így összesen már hét fertőzöttet azonosítottak különböző őslakos közösségekben, amikből több, mint háromszázat tartanak számon az országban. Tagjaik különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen elszigeteltségük miatt olyan kórokozókra sem immúnisak, amelyekre a világ népességének nagy része igen. 

A yanomamik nagyjából 27 ezren vannak, és a 20. században a kanyaró és a malára is rengeteg áldozatot szedett köztük. 

Fotó: Robin Hanbury-Tenison/robertharding via AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér