Az olasz miniszterelnök szerint az Európai Unió forog kockán a koronavírus elleni harcban

külföld
2020 április 09., 05:24

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte azt mondta, hogy az Európai Unió forog kockán, ha az unió mint projekt, elbukik a koronavírus elleni harcban.

Conte a BBC-nek adott interjút először a járvány kitörése óta, amiben azt pedzegette, hogy az EU-nak összehangoltan kell fellépnie a vírus által leginkább sújtott országok megsegítése érdekében.

Arról is beszélt, hogy Olaszország és néhány más EU-s ország arra próbálja ösztönözni a tagokat, hogy bocsássanak ki koronakötvényeket, ami egy olyan adósságmegosztást jelentene, amihez az EU minden tagállama hozzájárulna. 

„Ha nem ragadjuk meg a lehetőséget, hogy új életet teremtsünk ebben az európai projektben, akkor szembe kell néznünk a kudarc valós kockázatával”- mondta.

Conte az olaszországi helyzetről is beszélt, arra figyelmeztetett mindenkit, hogy bár a halálozás lassul az országban, a korlátozásokat csak lassan szabad feloldani. Ki kell választaniuk olyan ágazatokat, ahol újraindulhat az élet, ha pedig a tudósok megerősítik, hogy ez egy biztonságos lépés, akkor akár már április végén elkezdődhetnek a lazítások.