Európai Kutatási Tanács: A leköszönő igazgató fontos megbeszéléseket hagyott ki, és állandóan Amerikában volt

TUDOMÁNY
2020 április 09., 12:35

Belső nyomásra távozhatott hivatalából Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács (ERC) elnöke, aki kedden arra hivatkozva mondott le, hogy az Európai Unió későn reagált a koronavírus-járványra. Ferrari a Financial Timesnak azt írta, a járvány gyors leküzdése érdekében egy tudományos program elindítását javasolta, de az ötletével politikai akadályokba ütközött. Emiatt el is vesztette hitét az EU teljes intézményrendszerében is. 

A Tanács közleménye szerint azonban Ferrari indoklásában rugalmasan bánt a tényekkel, és valójában az után mondott le, hogy egyhangúlag megvonták tőle a bizalmat. Azt írják, januári kinvezése óta Ferrari sok fontos megbeszélést hagyott ki, rengeteg időt töltött az Egyesült Államokban, és nem képviselte megfelelően a szervezet programját és küldetését sem. 

Mauro Ferrari
photo_camera Mauro Ferrari Fotó: European Research Council/Youtube

A Tanács szerint Ferrari többször személyesen állt elő különböző kezdeményezésekkel az Európai Bizottságnál, anélkül, hogy ezt egyeztette volna az általa vezetett szervezet tagjaival. Azt írják, ehelyett arra használta a pozícióját, hogy a saját ötleteit helyezze előtérbe. 

A közlemény szerint azért utasították el a Ferrari által kezdeményezett tudományos programot, mert ez nem a Tanács feladata, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága pedig már elindította a vírussal kapcsolatos kutatásokat.

Azért is kritizálják Ferrarit, mert több külsős projektben is részt vett, amelyek elvették az ideje és erőforrásai jelentős részét, ennek pedig sokszor a Tanács látta kárát. Ferrari a BBC-nek tagadta ezt, és azt mondta, azért távozott, mert jelentős véleménykülönbség volt abban, hogyan kellene kezelni a mostani a válságot. 

A leköszönő igazgató most visszatér az Egyesült Államokba, ahol elmondása szerint a frontvonalban fog harcolni a járvány ellen, „távol a brüsszeli irodáktól, ahol láthatóan nem rendelkezem a szükséges politikai képességekkel”.

Az ERC köz- és magánfinanszírozású kutatóhelyek projektjeit finanszírozza. Az Európai Bizottság közlése szerint több, mint 50 koronavírussal kapcsolatos kutatást támogatnak, köztük nemcsak virológiaiakat, hanem társadalomtudományi vonatkozásúakat is.