Meglhalt a Clinton-Lewinsky-botrányt kirobbantó Linda Tripp

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Élete 71. évében hasnyálmirigyrákban elhunyt Linda Tripp. Ő volt az, aki rögzítette telefonbeszélgetéseit a Fehér Házban gyakornokként dolgozó Monica Lewinskyval, melyek során Lewinsky az akkori elnökkel, Bill Clintonnal folytatott viszonyáról is vallott. Tripp a felvételeket a sajtónak is eljuttatta, ezek lettek aztán a Clinton elleni alkotmányos vádeljárás legfőbb bizonyítékai.

Linda Tripp a Bill Clintont vizsgáló nagyesküdtszék előtt tett vallomása után 1998. július 29-én.Fotó: WILLIAM PHILPOTT/AFP

Tripp, aki az idősebb George Bush elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott köztisztviselőként, Clinton kormányzása alatt viszont korábbi állomáshelyére, a Pentagonba küldték vissza, a köztük lévő 24 év korkülönbség ellenére baráti viszonyt ápolt Lewinskyvel. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, ezek hanganyagát aztán átadta a Clinton ellen más okokból vizsgálatot folytató különleges ügyésznek, Kenneth Starrnak.

Starr a hangfelvételekkel hazugságon akarta érni Clintont, hogy emiatt vádat emelhessen az elnök ellen. Ez amúgy sikerült is, Clinton tagadni próbálta házasságon kívüli viszonyát a Fiatal gyakornokkal.

Linda Tripp végig azt állította, hogy "hazafias elkötelezettségből" adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak. 2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból, ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér