Meglhalt a Clinton-Lewinsky-botrányt kirobbantó Linda Tripp

Élete 71. évében hasnyálmirigyrákban elhunyt Linda Tripp. Ő volt az, aki rögzítette telefonbeszélgetéseit a Fehér Házban gyakornokként dolgozó Monica Lewinskyval, melyek során Lewinsky az akkori elnökkel, Bill Clintonnal folytatott viszonyáról is vallott. Tripp a felvételeket a sajtónak is eljuttatta, ezek lettek aztán a Clinton elleni alkotmányos vádeljárás legfőbb bizonyítékai.

Linda Tripp a Bill Clintont vizsgáló nagyesküdtszék előtt tett vallomása után 1998. július 29-én.Fotó: WILLIAM PHILPOTT/AFP

Tripp, aki az idősebb George Bush elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott köztisztviselőként, Clinton kormányzása alatt viszont korábbi állomáshelyére, a Pentagonba küldték vissza, a köztük lévő 24 év korkülönbség ellenére baráti viszonyt ápolt Lewinskyvel. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, ezek hanganyagát aztán átadta a Clinton ellen más okokból vizsgálatot folytató különleges ügyésznek, Kenneth Starrnak.

Starr a hangfelvételekkel hazugságon akarta érni Clintont, hogy emiatt vádat emelhessen az elnök ellen. Ez amúgy sikerült is, Clinton tagadni próbálta házasságon kívüli viszonyát a Fiatal gyakornokkal.

Linda Tripp végig azt állította, hogy "hazafias elkötelezettségből" adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak. 2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból, ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.