Meglhalt a Clinton-Lewinsky-botrányt kirobbantó Linda Tripp

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Élete 71. évében hasnyálmirigyrákban elhunyt Linda Tripp. Ő volt az, aki rögzítette telefonbeszélgetéseit a Fehér Házban gyakornokként dolgozó Monica Lewinskyval, melyek során Lewinsky az akkori elnökkel, Bill Clintonnal folytatott viszonyáról is vallott. Tripp a felvételeket a sajtónak is eljuttatta, ezek lettek aztán a Clinton elleni alkotmányos vádeljárás legfőbb bizonyítékai.

Linda Tripp a Bill Clintont vizsgáló nagyesküdtszék előtt tett vallomása után 1998. július 29-én.Fotó: WILLIAM PHILPOTT/AFP

Tripp, aki az idősebb George Bush elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott köztisztviselőként, Clinton kormányzása alatt viszont korábbi állomáshelyére, a Pentagonba küldték vissza, a köztük lévő 24 év korkülönbség ellenére baráti viszonyt ápolt Lewinskyvel. 1997-től kezdve folyamatosan rögzítette telefonbeszélgetéseit a fiatal nővel, ezek hanganyagát aztán átadta a Clinton ellen más okokból vizsgálatot folytató különleges ügyésznek, Kenneth Starrnak.

Starr a hangfelvételekkel hazugságon akarta érni Clintont, hogy emiatt vádat emelhessen az elnök ellen. Ez amúgy sikerült is, Clinton tagadni próbálta házasságon kívüli viszonyát a Fiatal gyakornokkal.

Linda Tripp végig azt állította, hogy "hazafias elkötelezettségből" adta át a hangszalagokat Kenneth Starrnak. 2001-ben, Clinton elnökségének utolsó napján, elbocsátották a Pentagonból, ezt követően boltot nyitott a férjével Virginiában. (Via MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót