A szingapúri tanároknak megtiltották, hogy a Zoomon tartsák az online óráikat

2020 április 10., péntek 7:37

A szingapúri oktatási minisztérium pénteken közölte, hogy a tanárok többet nem használhatják a Zoom nevű videókonferencia-eszközt a jövőben. A Zoom lett a járványt kísérő távmunka- és online oktatási fellendülés egyik legnagyobb nyertese, rengetegen kezdték el használni az alkalmazást, mellyel kapcsolatban egyre több komoly biztonsági aggály merül fel. 

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A minisztérium szerint a távoktatás első hetében több súlyos incidens is történt a Zoomon megtartott órákon: a helyi sajtó beszámolója szerint volt, hogy obszcén képek tűntek fel a diákok képernyőin, és olyanra is volt példa, hogy vadidegen férfiak bukkantak fel az órák streamjein, hogy aztán perverz megjegyzéseket tegyenek a diáklányokra. 

A minisztérium közleménye szerint mindegyik esetben eljárást indítottak, és ha a vizsgálat arra jut, rendőrségi feljelentést is fognak tenni. Addig is viszont a tanárok nem használhatják a Zoom felületét. Ezen kívül a tanároknak törekedniük kell arra, hogy a megfelelő biztonsági protokollokat betartva hozzák létre az online órákat, azaz ellenőrzött, jelszavas belépést kérjenek a diákoktól, és ne osszák meg nyilvánosan elérhető helyen az órák videólinkjét. 

Korábban Tajvan és Németország is korlátozta már a Zoom használatát, míg a Google anyacége, az Alphabet kitiltotta az alkalmazás asztali verzióját a vállalati számítógépekről. 

A Zoom-mal kapcsolatban rengeteg panasz merült már fel, többek között hogy nem képes végpontok közötti (end-to-end) biztosításra, a forgalom egy részét Kínán tereli át, illetve hogy időnként váratlan, nem meghívott vendégek is felbukkannak a beszélgetésekben. 

A Zoom, hogy eloszlassa az aggályokat, egy 90 napos tervet tett közzé arról, hogy hogyan fogják javítani az alkalmazás privacy- és biztonsági protokolljait. Ezenkívül leigazolták a Facebook egykori biztonsági főnökét, Alex Stamost is tanácsadónak. (Reuters)