Rendőrök várják azokat az olaszokat, akik a tiltás ellenére vakációzni indulnak húsvétkor

külföld
2020 április 10., 04:03

Ha minden jól megy, májustól fokozatosan a 2. fázisnak nevezett szakaszba lép Olaszország, és szép lassan, régiónként változó időpontban és módon, de újraindul a termelés. Bár volt, aki azt remélte, legalább részlegesen enyhítenek a korlátozásokon a gazdaság újraindítása érdekében, az ország miniszterelnöke, Giuseppe Conte kijelentette, hogy továbbra is érvényben maradnak a vészhelyzet miatt kihirdetett rendelkezések, és Olaszország zárva marad. Lazításokra legjobb esetben is csak május negyedikétől lehet számítani.

A 2. fázis ideje még nem jött el

Giuseppe Conte szerdán a német Bildnek arról beszélt, a tudósokból és egészségügyi szakértőkből álló bizottság azt javasolta, még ne lazítsanak a szabályokon, mert nincsenek még túl a nehezén, és félő, hogy a járvány újra fellobban. A miniszterelnök üzent az európai országok vezetőinek is, hogy ne vegyék túl lazán a helyzetet. Conte azt mondta, Olaszország így is elég sok áldozatot hozott, nem akarja, hogy a járvány egy második hulláma nehezítse, hogy kievickéljenek a gödörből.

A Corriere Della Sera azt írja, a vélemények a kormányon belül is megoszlanak: a régiós ügyekért és autonóm területekért felelős miniszter, Francesco Boccia a gazdaság újraindítását sürgeti, az egészségügyi bizottság azonban minden erejével igyekszik megakadályozni a nyitást. Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza nem győzi hangsúlyozni, hogy nem lehet most elég óvatosnak lenni. „Még mindig a vészhelyzet kellős közepén vagyunk, elővigyázatosságra és fokozatosságra van szükség ahhoz, hogy ne legyenek hiábavalók az áldozatok, amiket eddig hoztunk” - mondta.

photo_camera Száradnak a maszkok egy római szárítókötélen Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Nagyon szigorú ellenőrzések lesznek húsvétkor

A nyitás mindenképpen csak húsvét után kezdődhet el. A kormány attól tart, az ünnepek miatt az emberek hirtelen elözönlenék az utcákat, így a 2. fázis május negyedikéig biztos várat magára. De akkor is csak akkor lépnek bármit, ha jelentősen csökken a fertőzések száma. Conte a BBC-nek csütörtökön adott interjút, melyben többek közt szó esett azokról a kritikákról, amiket Olaszország kapott a krízis kezelése miatt. A miniszterelnök azt mondta, így visszagondolva a járvány elejére is ugyanazt tenné, mint amit akkor.

„A mi rendszerünk teljesen más, mint Kínáé. Számunkra kritikus döntés volt az alkotmányos alapjogok korlátozása, nagyon alaposan meg kellett fontolnunk. Ha már az elején, az első csoportos megbetegedések idején lezárást vagy az alkotmányos alapjogok korlátozását javasoltam volna, az emberek azt gondolták volna, őrült vagyok”.

A húsvét miatt az egészségügyi szakemberek és a politikusok őszintén aggódnak, Bari polgármestere például még az amúgy nyitva tartható élelmiszerüzleteket és patikákat is bezáratná húsvétra, csak ki ne menjenek a szabadba az emberek. A kormány nagyon szigorú büntetést helyezett kilátásba azoknak, akik a tiltás ellenére az ünnepek idejére megpróbálnak elutazni a hétvégi házukba, a rendőrség rendszeresen ellenőrzi is majd a kedvelt nyaralóhelyeket. Az autópályákon és az ide vezető utakon eddig is volt ellenőrzés, de húsvét idején minden eddiginél komolyabb korlátozások lesznek majd, blokádokat állítanak fel, megbüntetik és visszafordítják azokat, akik a tiltás ellenére üdülni indulnak.

A gazdaság újraindítása

Olaszország nagyon nehéz gazdasági helyzetben van. Már azelőtt is bajban volt, hogy a járvány teljesen leterítette az országot, és bár az elmúlt hetekben az emberéletek megmentése volt a legfontosabb, sürgető lenne minél előbb újraindítani a termelést, amit a krízis miatt március 21-én szinte teljesen leállítottak. Az Istat statisztikai intézet keddi jelentésében általános sokként írta le a járvány gazdaságra gyakorolt hatását. Mivel minden olyan termelést és szolgáltatást leállítottak, ami nem létfontosságú a járvány megfékezésében, illetve a lakosság ellátásban, arra számítanak, a fogyasztás több mint 4 százalékkal visszaeshet. Ha nem sikerül május elején fokozatosan újranyitni, ez a szám akár 10 százalék is lehet.

Az olasz gazdaság egyik húzóágazata a turizmus, ami nagyon nehezen tud majd felállni ebből a helyzetből. Ráadásul az ország iparilag legfejlettebb régióit érintette a legsúlyosabban a járvány: Lombardia és Veneto együtt a GDP csaknem 30 százalékát termeli ki.

Nem csoda hát, hogy óriási a nyomás, a szakmai szervezetek már egymással egyezkednek az újranyitások menetéről, és ezekkel az ötleteikkel folyamatosan zaklatják a régiókat vezető prefektusokat.

Azért lobbiznak, hogy ha kevesebb alkalmazottal és rövidebb munkaidővel is, de minél hamarabb induljon újra a termelés.

A 2. fázis várhatóan minden régióban más formában és időzítéssel valósul meg. A nyitásnál természetesen figyelembe veszik azt, hogy az egyes régiók, megyék mennyire fertőzöttek, és a gazdaság ott indulhat csak újra, ahol a kormányzó garantálni tudja, hogy biztonságos a munkavégzés. A régiók vezetői hozhatnak saját szabályokat, de a végső döntés az olasz kormány kezében van. Az üzletek közül is sok újra kinyithat majd, de csak úgy, ha a mostani állapotokhoz hasonlóan működik, azaz nem engednek be egyszerre túl sok vásárlót, és betartják a másfél méteres szabályt.


Egyre égetőbb egy másik nagy probléma is:

a járvány miatt nincs, aki elvégezze a mezőgazdasági idénymunkát.

A szezonban 200-300 ezer külföldi dolgozik a földeken, közülük több mint 100 ezer román. Teresa Bellanova agrárminiszter tárgyalásokat folytat többek közt Romániával arról, hogyan lehetne bevinni a szezonmunkásokat az országba. Közben azonban a szakszervezetek azt kérik, az idénymunkások visszacsalogatása helyett a munkájukat elvesztő olaszoknak kínálják fel a munkát. Az Európai Bizottság mindenesetre már rábólintott az úgynevezett zöld folyosók létrehozására, azaz szigorú szabályok betartása mellett, de mód van arra, hogy - az egészségügyi dolgozók mellett - a mezőgazdasági munkát végzők is szabadon mozoghassanak.