Emberölés gyanújával indult nyomozás egy milánói idősotthon vezetése ellen

külföld
2020 április 11., 14:26

Ez az első lépés az észak-olaszországi idősotthonokban történt gyanús, tömeges halálesetek ügyében.

A milánói Pio Albergo Trivulzio otthon vezetőjét, Giuseppe Calicchiót azzal gyanúsítják, gondatlansága miatt szabadult el a koronavírus-fertőzés az idős, beteg, önellátásra részben vagy teljesen képtelen emberek számára fenntartott intézményben - írja a La Repubblica. Az ügyészség legalább száz olyan lakó esetét vizsgálja, akik a járvány kezdete óta haltak meg.

Mauro Clerici és Francesco De Tommasi helyettes ügyészek azért döntöttek a nyomozás megindítása mellett, mert az otthon dolgozói és az idős lakók hozzátartozói is panaszt tettek a vezetőség ellen. Azt állítják, nem tartották be a biztonsági előírásokat, és 

veszélyeztették a bent élőket és dolgozókat, amikor megfelelő ellenőrzés és elkülönítés nélkül hozták és vitték a betegeket a kórházak és az otthon között. Szerintük ez vezethetett a tömeges megbetegedésekhez az intézmény falain belül.

Jelenleg a rendőrség egyik különleges egysége, az egészségügyi intézményekre, szociális ellátó-intézményekre szakosodott Nas vizsgálódik az otthonban. Jövő héten, az ünnepek után az egészségügyi minisztérium szakértői folytatják a vizsgálatot. Pénteken videókonferencián, ügyvédje jelenlétében jelentkezett be az otthon vezetője, aki a minisztérium szakemberei szerint azon volt, hogy megelőzze a felelősségre vonást. Véleményük szerint az igazgató által bemutatott orvosi dokumentációk és hivatalos iratok elégtelenek és hiányosak voltak, és messze elmaradtak a minisztérium által elvártaktól. A Corriere szerint amikor a minisztérium emberei megkérdezték, miért van vele az ügyvédje, amikor ő is tudja, hogy ez nem egy kihallgatás, azt felelte, „ha úgy érzik, el is mehetek”.

Dolgozók a Pio Albergo Trivulzio idősotthon udvarán április 7-én.
photo_camera Dolgozók a Pio Albergo Trivulzio idősotthon udvarán április 7-én. Fotó: Claudio Furlan/AP

Nem ez az egyetlen idősek otthona, amelynél az ügyészség vizsgálódik. Letizia Mocciaro ügyész vezetésével több olyan intézmény ügyében nyomoznak, ahol egészségügyi ellátásra szoruló időseket ápoltak ideiglenesen vagy tartósan.
A Milánó megyei Mediglia egyik idősek otthona volt az egyik első olyan intézmény, ahol tömegesen, legalább hatvanan haltak bele a lakók a koronavírusba. Az egyik áldozat lánya arról beszélt, március 3-án, miután közölték vele, hogy az anyja lázas, de nincs súlyos állapotban, meglátogatta az otthonban. Azt mondta, nem minden dolgozón volt védőfelszerelés, és anyját az étkezőben, egy kerekesszékben találta meg. Azt mondta, nagyon remegett, 39 fokos láza volt, de az ápoló azt felelte, reggel jól volt. Nem vihette haza, így végül tehetetlenségében felhívta a polgármestert. Másnap elvégezték a tesztet az édesanyján, ami pozitív lett. Néhány nappal később, egy közeli kórház sürgősségi osztályán halt meg. 

A nyomozás során a gondatlansággal gyanúsított intézményekben történt valamennyi, február vége óta történt halálesetet megvizsgálnak.

Magyarországon is gócpontok lehetnek az idősotthonok

A fertőzés hazánkban is rohamosan terjed az idősek, betegek számára fenntartott intézményekben. A legsúlyosabb helyzet a Pesti úti idősotthonban alakult ki, amiről a kormány és az általa fenntartott média nem győzte hangsúlyozni, hogy fővárosi fenntartású. 

Tegnap azonban nyilvánosságra hoztak négy olyan levelet, melyekből az derül ki, hogy a főváros vezetése már azelőtt kérte a kórházakból visszakerülő gondozottak elkülönítését, hogy elszabadult volna a járvány a Pesti úti idősotthonban. 

 Amikor egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, hogy csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe, a kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva elutasította a tesztelést. 

A levélben Sára és Vass azt kérik a kórházaktól, ne csak negatív teszttel vegyenek át betegeket. 

 „Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban” - olvasható a dokumentumban.

A főpolgármester április 3-án jelentette be, hogy a Pesti úti idősotthon öt lakója kapta el a vírust, és további 13 lakó kórházba került a fertőzésre utaló tünetekkel. Ezután a főváros saját költségére teszteltette azokat az alkalmazottakat és lakókat, akik kapcsolatba kerültek azokkal, akik tüneteket mutattak. 

Az otthonban a péntek reggeli adatok szerint 151 fertőzöttet igazoltak, 7 gondozott meghalt. A Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. 

A szintén budapesti, Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában több dolgozó is megfertőződött. Megkeresésünkre pénteken a Városháza közölte, pénteken az otthon minden lakóját letesztelik, és a tünetmentes, de fertőzött dolgozóknak is karanténba kell vonulniuk. Szombat délután aztán Karácsony Gergely Facebook-oldalán közölte, hogy a teszt az otthon 94 lakójából 60-nál mutatott pozitív eredményt. Négyüknek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. 

„Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Rózsa utcába, miként a Pesti útra, küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. Ez megint csak lehetséges válasz arra a kérdésre, hogyan jutott be a fertőzés az idősotthonba.
Nincs már idő a késlekedésre, a kormánynak azonnal meg kell változtatni a szűrést tiltó, azt 'felesleges költségnek' minősítő álláspontját, mert napnál világosabb, hogy ezzel emberéleteket kockáztatnak” - írja a főpolgármester.

Nemcsak Budapesten, vidéki idősotthonban is felütötte már a fejét a koronavírus. A borsodnádasi, állami fenntartású idősotthonban - pénteki adatok szerint - a 45 lakó közül négyen biztosan megfertőződtek a vírussal. 

Az idősotthonok egész Európában gócpontokká váltak, de egyelőre csak találgatni lehet, összesen hány áldozatot szedett a vírus az ilyen intézményekben. Ennek többek közt az az oka, hogy sok országban az összesített statisztikákban egyáltalán nem, vagy csak pontatlanul, késve jelennek meg az idősotthonok adatai. Erről korábban részletesen itt írtunk.