Az európai kormányok csak találgatják, hányan halhattak meg idősotthonokban

járvány
2020 április 11., 05:05
  • Bár Nagy-Britanniában vagy Franciaországban már külön nyilvánosságra hozzák, hányan haltak meg koronavírus miatt idősotthonokban, a hivatalos statisztika távol esik a valóságtól.
  • Ennek több oka lehet: a szisztematikus tesztelés hiánya, bürokratikus nehézségek, szándékos titkolózás egyes intézményekben. 
  • Itthon az operatív törzs csak a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon adatait közli folyamatosan. Eddig csak itt teszteltek végig mindenkit, meg is látszik az adatokon.

Mivel a koronavírus az idősek körében különösen súlyos tüneteket okozhat, és köztük szedi a legtöbb halálos áldozatot is, az idősotthonok könnyen a járványgócokká válhatnak. Ahhoz, hogy követni lehessen, melyik intézmény van veszélyben, pontos adatokra van szükség arról, hogy éppen hol, mennyi esetet tartanak számon, és milyen védőeszközökre van szükség. Ehhez képest országok sora küzd azzal a problémával, hogy az összesített statisztikákban egyáltalán nem, vagy csak pontatlanul, késve jelennek meg az idősotthonok adatai. Ez a helyzet például Nagy-Britanniában, ahol a napi halálozási adatok nem tartalmazzák az idősotthonban elhunytakat. Ilyet ezen a héten közöltek először (Angliáról és Walesről), de nem az aktuálisat, hanem  március 23-a és 27-e közti számokat.

A Guardian cikke szerint összesen 17 napos késésről beszélhetünk, amiből átlagosan öt napot tesz ki az, míg elkészül a halotti bizonyítvány, az idősotthonban elhunytak ugyanis csak ezután kerülnek be a statisztikába.

Ráadásul a valós számok sokkal magasabbak lehetnek a hivatalos statisztikáknál. Erről beszélnek az intézményfenntartók és Jason Oke, az Oxfordi Egyetem egészségtudományokkal foglalkozó statisztikusa is. Szerinte fennáll a veszélye, hogy hat hónap múlva egyszer csak rájönnek: nem számoltak az idősotthonokban bekövetkezett veszteségekkel, és sokkal rosszabb a helyzet, mint hitték.  

Miközben a hivatalos adatok szerint a március 23-i héten húszan haltak meg idősotthonokban, a Care England nevű, fenntartókat összefogó hálózat összességében már csaknem ezer áldozatról beszél. A legnagyobb fenntartó, az MHA egyik Yorkshire-i intézményében a lakók 70 százaléka megfertőződött, egy másikban 13-an meghaltak, egy harmadikban pedig 11 áldozatról tudnak. Az MHA 121 bizonyított vagy feltételezett koronavírusos halálesetről tud, összesen 46 intézményben. 

Az ellátórendszer szereplői és az Alzheimer's Society úgy vélik, a vírus eddig a brit idősotthonok felében jelenhetett meg. Ehhez képest Chris Whitty, a kormány egészségügyi főtanácsadója kedden 9 százalékos arányról beszélt. 

Egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy pontos adatok hiányában a kormány nem tud megfelelő segítséget nyújtani ezeknek az intézményeknek, ahol sokszor védőfelszerelésből és tesztekből is hiány van. A kormány erre azt mondta, eddig csaknem nyolcmillió védőfelszerelést küldtek ki 26 ezer idősotthonba, és azon vannak, hogy teszteljék a dolgozókat.

Franciaország: nem futnak be az adatok a magánotthonokból

„Természetesen kommunikálnunk kell erről, hiszen egyre többen aggódnak, és meg kell nyugtatnunk az embereket” – írta Benoît Ribadeau-Dumas, a francia miniszterelnök kabinetfőnöke egy Politico által megszerzett levélben, melynek címzettje Aurélien Rousseau, a Párizs környéki egészségügyi hatóság vezetője volt. 

Rousseau azért fordult hozzá, mert arra lett figyelmes, hogy a magánfenntartású otthonok egy része nem tesz eleget a napi jelentési kötelezettségének, így központilag sem lehet pontosan tudni, hányan halnak meg a bentlakásos intézményekben. 

Ribadeau-Dumas azt írta, az idősotthonok ügye jóval nehezebb, mint a kórházaké, mert ez egy kevésbé strukturált rendszer. Bár valóban szörnyűek az adatok, „anélkül, hogy kisebbíteni akarnánk a súlyát, muszáj emlékeztetnünk az embereket, hányan halnak meg nap mint nap normális időszakokban”. 

photo_camera Egy franciaországi idősotthon lakója. Fotó: Julie Sebadelha/Hans Lucas via AFP

Franciaországban a hivatalos adatok szerint eddig több mint négyezren haltak meg idősotthonokban a vírussal összefüggésben, ezen a héten két napon belül majdnem ezren. Ez azt jelenti, hogy a regisztrált halálesetek harmada idősotthonokhoz kötődik. A kormány azonban csak múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra először az idősotthonok statisztikáit, és hozzá is tették, hogy ez hiányos adatokon alapszik, mivel bizonyos régiókból nem sikerült információt szerezniük.

„Nem tudjuk, mi történik odabent. Az intézményvezetőknek naponta jelezniük kellene, ha koronavírusos esetet találnak. De előfordulnak halálesetek, amiket soha nem jelentenek” – mondta a Politicónak egy neve elhallgatását kérő egészségügyi tisztviselő. 

Március 28-a óta az idősotthonoknak egy direkt erre a célra kitalált felületen kell jelentést küldeniük a regionális és az országos egészségügyi hatóságok számára. 

A Politico belsős dokumentumokra hivatkozva több Párizs környéki intézményről ír, amelyek napokon át nem adtak hírt magukról, pedig felbukkantak új fertőzöttek, és halálesetek is történtek.Köztük vannak a Korian csoport és a DomusVi intézményei is, mindkettő jelentős magánfenntartónak számít. Utóbbi nem reagált a lap megkeresésére, előbbi azt írta, igyekeznek tartani a lépést, de beletelhet egy-két napba, amíg átállnak egyik rendszerről a másikra. A Koriant azért is kritizálták, mert mióta a kormány látogatási tilalmat rendelt el az intézményekben, a rokonok is nehezebben értesülnek a fertőzésekről. A cég ezt az állítást is tagadta.

A fenntartókat összefogó SYNERPA pedig azt kérte a kormánytól, hogy ne terheljék őket felesleges adminisztratív feladatokkal, mert rengeteg időt elvesz, hogy több csatornán, párhuzamosan kell jelenteniük ugyanazokat az adatokat.

photo_camera "Ellenállunk", hirdetik a falon egy spanyolországi otthonban Fotó: Manu Fernandez/AP

Ha a hivatalos számokat vesszük, Spanyolországban még rosszabb a helyzet, ott egyedül Madridban és környékén regisztráltak négyezer halálesetet az idősotthonokban. 

Néhány hete az El País írt arról, hogy képtelenség pontosan megmondani, hány ember hal bele a fertőzésbe ezekben az intézményekben. Becslésük is leginkább a családok és a dolgozók beszámolóira támaszkodott, néhány esetben az otthonok jelentéseire. 

A lap szerint egyrészt nem lehet készpénznek venni a magánfenntartók által közölt adatokat, másrészt az idősotthonokban ritkán végeznek teszteket, így hivatalosan sokszor mást, például tüdőgyulladást tüntetnek fel a halál okaként.

Olaszországban február elseje óta közel négyezren haltak meg idősotthonokban, közülük 133-an produkáltak pozitív tesztet, és 1310-en mutattak koronagyanús tüneteket. A Legfelsőbb Egészségügyi Intézet (ISS) vezető epidemiológusa szerint azonban a valóság ennél biztosan rosszabb, hiszen kevés lakón végeztek tesztet.

Magyarország: egyetlen otthon adataival vagyunk naprakészek

Magyarországon az operatív törzs eddig nem közölte, hányan fertőződtek és haltak meg idősotthonokban, hiába kérdeztük. Egyedül az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzat fenntartásában levő Pesti úti otthon adatairól számolnak be folyamatosan.

Így azt sem tudjuk, hogy milyen hatékonysággal futnak be az információk az idősotthonokból. Mindenesetre a tisztifőorvos április 3-i utasítása szerint, ha egy lakó fertőzöttgyanúsnak számít, akkor az intézmény orvosának azonnal értesítenie kell a kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályát, és 24 órán belül fel kell vinnie a beteg adatait a Nemzeti Népegészségügyi Központ információs rendszerébe.

photo_camera Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idõsotthonból 2020. április 9-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Pesti úti otthon példája azonban Magyarországon is megmutatta, hogy ha egy ilyen intézményben mindenkit szisztematikusan letesztelnek, az durván képes megemelni az igazolt fertőzöttek számát. Április 2. és 10. közt a budapesten regisztrált új fertőzöttek 44,8 százalékát ebben az 500 férőhelyes idősotthonban igazolták. Ez alapján, ha több intézményben megtennék ugyanezt, az rendesen megemelné a fertőzöttek összesített számát. (A főváros a terézvárosi, Rózsa utcai otthon dolgozóit és lakóit is leteszteli.)

Karácsony Gergely főpolgármester jó ideje szorgalmazza, hogy minden idősotthont teszteljenek végig, függetlenül attól, hogy milyen fenntartásban (önkormányzati, egyházi vagy magán) vannak. Erről a szerdai kormányülésen is beszélt, ahol állítása szerint ígéretet kapott, hogy „egy közös együttműködés ki tud alakulni, miközben megmondom őszintén, Kásler miniszter úr szkeptikusnak mutatkozott ezeknek az értelmével kapcsolatosan” – nyilatkozta az ATV-nek.

A cseh kormány pénteken úgy döntött, mostantól kéthetente végigtesztelik az idősotthonok alkalmazottait.