Karácsony: Szűrés, szűrés, szűrés

Egészségügy
2020 április 09., 13:09

Bár a szerdai kormányülésen állítása szerint megígérték neki, hogy „a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől, ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat” - írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis csütörtök délelőtt bejelentette, hogy már több, mint száz koronavírus-fertőzöttet találtak a Pesti úti idősek otthonában. 

photo_camera .Karácsony Gergely fõpolgármester a fõvárosi operatív törzs rendkívüli ülése után a Városháza épületében 2020. március 14-én Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Karácsony szerint a járvány megfékezéséhez „szűrés, szűrés és szűrés” kellene. „Hogy hány fertőzött van a nyugdíjasotthonokban, azt onnan tudhatjuk csak, ha szűrünk és ezeket az adatokat nyilvánosságra is hozzuk. A főváros ezt tette a saját fenntartású nyugdíjasotthonaiban saját forrásból beszerzett szűrésekkel. Tegnap óta a Pesti úton már a mentőszolgálat is végez gyorsteszteket.”

Szerdán Karácsony az ATV Egyenes beszéd című műsorában is arról beszélt, hogy célzottan szűrni kellene a fővárosi idősotthonok dolgozóit és lakóit, függetlenül attól, hogy milyen fenntartásban vannak. 

„Ebben kaptam ígéretet, hogy egy közös együttműködés ki tud alakulni, miközben megmondom őszintén, Kásler miniszter úr szkeptikusnak mutatkozott ezeknek az értelmével kapcsolatosan” - mondta. 

Müller Cecília csütörtökön külön kiemelte, hogy „a fenntartók felelősek az intézményekben a járvány továbbterjedésének meggátolásáért”. Karácsony Facebook-posztja szerint „a fővárosi fenntartású intézményekben a napokban vizsgálódott a kormányhivatal, és mindent rendben talált, a Pesti úti otthonba annak a kórháznak a vezetése látogatott el, ahova járvány előtt és járvány idején is a betegeket szokták szállítani. A nekünk átadott információ szerint a kórház orvosai is rendben találták mindent”.

Ugyanakkor védőfelszerelésből szerinte hiány van, bár „a főváros eddig is, és ezután is azon dolgozik, hogy ezeket beszerezze, tegnap például plexi arcmaszkokat sikerült szerezni”.

A hivatalos budapesti koronavírus-oldalon azt írják, „az elmúlt napokban politikai hangulatkeltéssel is felérő, egyes esetekben a rémhírterjesztés jogi kategóriáját is kimerítő, hazugságokon és ferdítéseken alapuló rágalomhadjárat indult bizonyos  – a kormányhoz köthető – sajtótermékekben a budapesti nyugdíjasotthonokban kialakult járványhelyzet kapcsán. Különösen aljas és cinikus ez akkor, amikor mindannyian tudjuk: az idősek, közülük is az ápolásra szoruló betegek különösen veszélyeztetettek. A hazug állítások kapcsán három helyreigazítást kezdeményeztünk”.

Az idősotthonok világszerte különösen nagy veszélyben vannak a járvány idején, amiről itt írtunk részletesebben.