Egyetlen idősotthon durván megemelte az igazolt fertőzettek számát

Több 444 videó?
Szeretném

Egy hete változott Müller Cecília országos tiszti főorvos kommunikációja. Addig mindig azt mondta, hogy Magyarországon nem alakultak ki gócpontok, a koronavírus-járvány egyenletesen terjed az országban. Azóta viszont többször is jelezte, hogy

„Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat”

vagy

„nagy a kockázata annak, hogy Budapesten be fog robbanni a járvány”.

Ez egybeesett azzal, hogy Karácsony Gergely bejelentette, hogy megjelent a koronavírus egy fővárosi fenntartású idősotthonban. Amire azonnal rámozdul a kormánypárti sajtó és a Fidesz is. 

Az országos tiszti főorvos azzal érvelt, amikor a járvány berobbanását jósolta Budapesten, hogy továbbra is Budapesten és Pest megyében van jelen a legkoncentráltabban a vírus, az összes fertőzött majdnem kétharmada itt található, ennek nyilvánvaló oka, hogy a főváros és az agglomeráció sűrűn lakott, illetve hogy Budapesten sokkal több a nagy intézmény, mint az ország más részein.

Bár a hétfői koronainfó egy része kifejezetten a budapestiek dorgálásáról szólt, és valóban nem árt újra és újra figyelmeztetni az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, egyéb számok nem azt mutatják, hogy a fővárosiak különösen fegyelmezetlenek volnának. A hangulatkeltés azért elindult a budapestiek ellen, amiben Budai Gyula fideszes politkus is szép példával járt elől

Azt, hogy a főváros úszna a koronavírusban, az operatív törzs eddigi adatai sem támasztják alá. Miután keveset tesztelnek Magyarországon, jól nyomon követhető egy-egy eset hatása. Különösen ha az annyira gondosan dokumentált hivatalos részéről, mint korábban soha egyetlen eset sem. De példás, ha a jövőben minden ilyen esetről ennyire részletes információt ad majd az operatív törzs. 

Egy nappal azelőtt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester április 3-án - fegyelmit kockáztatva - bejelentette, hogy a Pesti úti idősotthonban megjelent a koronavírus, 585 igazolt betegeket tartottak nyilván az országban, ebből 243-at Budapesten (41,5 százalék). 

Azóta a fővárosban a hivatalos adatok szerint összesen 337 új beteget regisztráltak, ebből 151 a Pesti úti idősotthonhoz kötődik. Vagyis április 2-a óta a budapesti hivatalos új fertőzöttek 44,8 százalékát (!) a Pesti úti, 500 férőhelyes idősotthonban igazolták. 

Olyan alacsonyak a hivatalos számok Magyarországon, hogy az elmúlt egy hétben

a Pesti útiak adták országosan az összes új beteg negyedét. 

De mi a helyzet egész Budapesttel?

A fővárosban április 2-a óta 138 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. A Pesti útiak nélkül 76 százalékkal. 

Budapestet nem számítva április 2-án 342 beteg volt az országban, most van 610. Ez 78,3 százalékos növekedés. A Pesti útiak nélkül majdnem pont annyi, mint a fővárosi növekedés. A főváros népszerű pihenőhelyeinek lezárását a kormány és az országos tisztifőorvos sem láttak indokoltnak a hosszú hétvégére. Karácsony Gergely azért elrendelte azt, hogy ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg.

Müller Cecília már jelezte, hogy egy másik, a terézvárosi, Rózsa utcai idősotthonban is megjelent a vírus, tegnapi adatok szerint „kevesebb mint 10, de jelentős számú a betegségszám”. Úgy tudjuk, itt is vannak megfertőződött dolgozók is, így jelentősen nőhet majd a szám. Ez is fővárosi fenntartású intézmény, az operatív törzs várhatóan részletesen beszámol majd a fejleményekről. „Ezen kívül egy-egy eset fordult elő más ilyen típusú intézményben, de ezek nem jelentenek járványos mérteket” - mondta a tiszti főorvos csütörtökön. 

Ezeket a kérdéseket küldtük a témával kapcsolatban a mai koronainfóra, nem kaptunk rájuk választ:

  • Hány fertőzött van országszerte idősek otthonaiban (alkalmazott és beteg)?
  • A budapesti fertőzöttek közül április 3-a óta hány volt idősek otthonaihoz köthető (alkalmazott vagy beteg)?

(A fővárosi számok érdekességeire itt figyeltük fel.)