Idén terjesztették fel életműdíjra a kórház főigazgatót, akit Kásler egy adminisztrációs hiba miatt azonnal kirúgott

Egészségügy
2020 április 11., 14:41

Nyilatkozott a 24.hu-nak Csernavölgyi István, aki péntekig a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója volt. Most már nem az, mert teljesen váratlanul felmentette Kásler Miklós miniszter.

A most már csak volt főigazgató egy közelményben már jelezte,  hogy azért küldték el, mert miközben a járvánnyal küzdenek, egyetlen egyszer megcsúsztak egy adatszolgáltatással. Telefonon így is jelentettek, később aztán az első visszajelzésre írásban is pótolták a hiányt. De Kásler erre hivatkozva szüntette meg a munkaviszonyát. Csernavölgyi István szerint egyébként az adatszolgáltatás nem főigazgatói hatáskör. „A főigazgató személyéhez közvetlenül nem köthető adminisztratív hiba történt, mely bármely intézmény életében előfordul”. 

Finoman azt is jelezte, hogy azért volt egyéb dolguk is mostanában: „az elmaradásra magyarázatul a kórházban folyó megfeszített és minden szempontból hatásos járvány-megelőzési és -kezelési munka szolgálhat. Heroikus munkát végzünk. Az elmúlt hónapba a folyamatos, azonnali határidős adatszolgáltatási feladatok ellátása mellett, az országban elsők között alakítottuk át a kórházat a járványügyi helyzetnek megfelelően a várhatóan tömeges megbetegedések biztonságos ellátására. Meggyőződésem szerint az intézmény jelenleg készen áll a feladatra”.

Csernavölgyi azt mondta, hogy nem volt más, számára ismert előzménye az elbocsátásnak: „Tíz évig vezettem a megyei kórházat, tudtommal munkatársaim, a betegek és a felügyelő szervek megelégedésére”. Az RTL szerint a munkatársai könnyezve búcsúztak a vezetőtől.

Korábban nem volt kifogás a munkájával kapcsolatban. „Az idén terjesztettek fel az egészségügyi munkáért végzett életműdíjnak szánt Batthyány–Strattmann-díjra, 2017-ben a munkámat Berzsenyi-díjjal ismerték el”.

A közleményében azt írta, hogy „az igazság védelmében a szükséges jogi lépéseket megteszem, a sárdobálásban nem veszek részt”. Azt az interjúban nem árulta el, hogy ki ellen tesz jogi lépéseket. 

Az Emmi az Origo kérdésére annyit közölt: a kórház főigazgatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát. Az új főigazgató kinevezéséig Reiber István orvosigazgató vezeti az intézményt.