Meg akart kapaszkodni, helyette 760 méteres magasságban katapultált egy vadászrepülőből a francia nyugdíjas

külföld
2020 április 11., 09:44

Véletlenül 760 méteres magasságban katapultált a Francia Légierő kétüléses Dassault Rafale vadászgépéből egy 64 éves francia férfi még 2019-ben - derült ki a légierő napokban nyilvánosságra hozott dokumentumaiból. A meg nem nevezett férfi a francia hadsereg egyik beszállítójánál dolgozott, és kollégái lepték meg a repüléssel a nyugdíjazása alkalmából. A repülés egy pontján viszont a férfi rossz helyre kapott, miközben kapaszkodót keresett, ezért indult be a katapult, ami kis híján a pilóta ülését is kirepítette a gépből.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint a Saint-Dizier - Robinson légibázis több munkatársa is hibázott, ez vezetett a balesethez. A nyugdíjazás előtt álló férfi ráadásul úgy kapta kollégáitól ezt az ajándékot, hogy soha nem adta jelét, hogy ilyesmire vágyna. A légibázison annak ellenére engedélyezték a férfi repülését egy rutinvizsgálat után, hogy a rajta lévő okosóra szerint a vérnyomása is elég magas volt, majd senki nem ellenőrizte, hogy rendesen vette-e fel a repüléshez szükséges nyomáskiegyenlítő ruhát, és hogy rendesen beszíjazta-e magát az ülésbe.

A pilóta ráadásul - valószínűleg a férfi kollégáinak kérésére - úgy szállt föl, hogy utasára sokkal nagyobb gravitációs erő hasson még az ilyenkor megszokottnál is. A férfi ezért keresett kapaszkodót, és nyúlt véletlenül, kb. 760 méteres repülési magasságban a lehető legrosszabb helyre.

A francia hírek szerint a balesetet a pilóta és a katapultáló öreg is túlélte. (The Register)