Meg akart kapaszkodni, helyette 760 méteres magasságban katapultált egy vadászrepülőből a francia nyugdíjas

Véletlenül 760 méteres magasságban katapultált a Francia Légierő kétüléses Dassault Rafale vadászgépéből egy 64 éves francia férfi még 2019-ben - derült ki a légierő napokban nyilvánosságra hozott dokumentumaiból. A meg nem nevezett férfi a francia hadsereg egyik beszállítójánál dolgozott, és kollégái lepték meg a repüléssel a nyugdíjazása alkalmából. A repülés egy pontján viszont a férfi rossz helyre kapott, miközben kapaszkodót keresett, ezért indult be a katapult, ami kis híján a pilóta ülését is kirepítette a gépből.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint a Saint-Dizier - Robinson légibázis több munkatársa is hibázott, ez vezetett a balesethez. A nyugdíjazás előtt álló férfi ráadásul úgy kapta kollégáitól ezt az ajándékot, hogy soha nem adta jelét, hogy ilyesmire vágyna. A légibázison annak ellenére engedélyezték a férfi repülését egy rutinvizsgálat után, hogy a rajta lévő okosóra szerint a vérnyomása is elég magas volt, majd senki nem ellenőrizte, hogy rendesen vette-e fel a repüléshez szükséges nyomáskiegyenlítő ruhát, és hogy rendesen beszíjazta-e magát az ülésbe.

A pilóta ráadásul - valószínűleg a férfi kollégáinak kérésére - úgy szállt föl, hogy utasára sokkal nagyobb gravitációs erő hasson még az ilyenkor megszokottnál is. A férfi ezért keresett kapaszkodót, és nyúlt véletlenül, kb. 760 méteres repülési magasságban a lehető legrosszabb helyre. 

A francia hírek szerint a balesetet a pilóta és a katapultáló öreg is túlélte. (The Register)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér