Müller: Sajnos az elmúlt napon is viszonylag magasabb számban nőtt a magyar fertőzöttek száma

Egészségügy
2020 április 11., 07:15

Sajnos az elmúlt napon is viszonylag magasabb számban emelkedett a fertőzöttek száma - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján, ahová a 444 ezeket a kérdéseket küldte el. Az igazolt fertőzöttek száma így már 1310, a halottak száma pedig az elmúlt 24 órában nyolc fővel 85-re emelkedett, gyógyultból pedig már 115 van.

Közben közel 32 ezer tesztet végeztek el a kijelölt magyar laborok, így a tesztek száma is jelentősen nőtt az utóbbi napokban. A pesti úti idősek otthonában további 56 megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában. Müller szerint a fertőzöttek többsége jó állapotban van, sokan tünetmentesek vagy enyhe tüneteket mutatnak, egyikük sincs intenzív osztályon és egyiküknek sem kell lélegeztetőgép sem.

Müller arról is beszélt, hogy a sok fertőzött miatt jócskán megcsappant az otthonban maradt fertőzésmentesek száma is, így őket elkülönítették az ingatlan egyik szárnyában, hogy a többi részt fertőtleníteni tudják a felépült fertőzöttek visszatérése előtt. A fertőtlenítést vasárnaptól, a Magyar Honvédség bevonásával végzik.

Müller azt mondta, nem tudni, hogyan került be az otthonba a fertőzés, erre nagyon nehéz már választ adni a jelenlegi terjedési stádiumban, amikor már bárhol ott lehet a vírus, bárki bárkinek átadhatja. A járványügyi rendszerben az első jelzés a Pesti úti idősek otthonából egy ápoló pozitív tesztje volt, de semmiképp sem lehet kijelenteni, hogy valóban ez lett volna az első megbetegedés a közösségben.

Müller Cecília a továbbiakban általánosságban is beszélt a fertőtlenítés fontosságáról, és elmondta, személyesen intézkedett az idősotthon ügyében, vizsgálatot folytatnak, hogy minél többet megtudjanak majd a történekről.

A tisztifőorvos a húsvéti ünnepről is beszélt, azt mondta, komoly stresszhelyzetet okozhat, hogy sok család kénytelen külön tölteni az ünnepet, és ezt a stresszt gyakran túlevéssel vezetik le az emberek, ez pedig nagyon rossz közérzetet eredményez, érdemes az édességek fogyasztása helyett máshogy levezetni a stresszt, a nehezebb ételeket pedig mindenképp érdemes inkább reggelire enni.

Müller elnézést kért azért is, mert a pénteki sajtótájékoztatóján költőnek nevezte Wass Albert írót, és neki tulajdonított egy Márai-idézetet.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy az utóbbi 24 órában 5 repülő érkezett Magyarországra járványügyi védőeszközökkel, egy Dél-Koreából, négy Kínából. A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a már 17 ezernél is több hatósági házi karantén alatt álló embert, és ellenőrzik a kijárási korlátozás betartását is.  kijárási szabályok betartásával kapcsolatban már 10 ezernél is több szabálysértést észleltek.

Elmondta azt is, hogy egy 59 éves, koronavírus-fertőzött férfi engedély nélkül elhagyta az Uzsoki úti Kórházat, majd később visszament. A férfi ellen büntetőeljárás indult.

Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy a Pesti úti idősek otthona lakói nélkül is gyorsuló tendenciát mutatna a járvány terjedése.

A sajtótájékoztató végén elmondták, hogy vasárnap és hétfőn nem tart sajtótájékoztatót az operatív törzs, legközelebb kedden kerülnek újra műsorra.