A polgármester szerint New York iskolái zárva maradnak a tanév végéig

Kihalt iskola Manhattanben koronavírus idejénFotó: Cindy Ord/AFP

Szombat este Bill de Blasio polgármester bejelentette, hogy New York város iskolái már nem nyitnak ki ebben a tanévben. A városi iskolákban - 1800 ilyen van New Yorkban - március 16-án függesztették fel a tanítást határozatlan időre. 

A döntés azt jelenti, hogy összesen mintegy 1,1 millió gyerek kell otthon maradjon a következő három hónapban. Az oktatás digitális úton folytatódik tovább. Ez hatalmas logisztikai kihívás az intézmények számára, és szülők millióit is érinti. 

De Blasio arról is beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy döntése előtt konzultált a Nemzeti Allergiaügyi és Járványügyi Intézet (NIAID) igazgatójával, Anthony Faucival, és meg van győződve, hogy helyes döntést hozott - még úgy is, hogy annak előre nehezen kalkulálható, de egészen biztosan súlyos gazdasági és társadalmi következményei lesznek.  

A kérdés politikai vitát generált már korábban, és a bejelentés csak tovább görgette ezt a vitát. Nem sokkal ugyanis a sajtótájékoztató után Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nem született döntés az iskolák bezárásáról, se az államban, se a városban. De Blasio és Cuomo jól ismert politikai riválisok a Demokrata Pártban. 

New York város önkormányzatamaga dönthet arról, hogy mikor zárja és nyitja a városi iskolákat, de Cuomo kormányzó szombaton utalt rá, hogy az elnöki utasítás értelmében a kormányzók döntenek az oktatási intézmények működéséről a válsághelyzetben, ezért mindenképp egyeztetni akar az állam nagyvárosainak polgármestereivel a döntések előtt. Ezzel együtt meglepő lenne, ha Cuomo végül más döntésre jutna mint a polgármester. (New York Times)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.