Boris Johnson: „A brit egészségügy mentette meg az életemet”

külföld
2020 április 12., 13:42
Videóüzenet a kórház elhagyása után
photo_camera Fotó: PIPPA FOWLES/AFP

Miután vasárnap kiengedték a kórházból a koronavírussal megfertőződött brit miniszterelnököt, tőle szokatlanul komoly és személyes videóüzenetben fordult az Egyesült Királyság polgáraihoz. Bár szóvivői korábban azt bizonygatták, hogy nincs komoly baja, Boris Johnson most azt mondta, nem volt egyértelmű, hogy felépül.

Az öt perces beszéd elején köszönetet mondott a sok millió állampolgárnak, akik a nehézségek ellenére is követik a társadalmi távolságtartás szabályait, és ezzel „emberi pajzsot tartottak az ország legnagyobb kincse, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) elé.”

link Forrás

Háláját fejezte ki minden egészségügyi dolgozónak, az orvosoktól a takarítókig és gyógyszerészekig, akik saját egészségüket is kockáztatva dolgoznak tovább.

„Az NHS megmentette az életemet, efelől semmi kétség”

- mondta Johnson, aki élete végéig hálás lesz az orvosainak, akik a megfelelő döntéseket hozták a megfelelő időben. Felsorolta tíz ápolója nevét, akik közül a bevándorlóellenességgel is kampányoló miniszterelnök külön kiemelt kettőt: az új-zélandi Jennyt és a portugál Luíst, akik „48 órán keresztül álltak az ágyam mellett, amikor kétséges volt, mi lesz velem. Az, hogy a szervezetem elkezdett elég oxigénhez jutott, csak annak köszönhető, hogy az éjszaka minden másodpercében figyeltek rám, gondoskodtak rólam, és megtették a szükséges beavatkozásokat.” 

Downing Street 10, április 2., Johnson az egészségügyi dolgozónak tapsol
photo_camera Downing Street 10, április 2., Johnson az egészségügyi dolgozónak tapsol Fotó: PIPPA FOWLES/AFP

Nagy-Britanniában a hivatalos adatok szerint a halálesetek száma már 10 ezer fölött van, csak pénteken 980-an vesztették életüket a koronavírus miatt - ilyen napi adat még Olaszországban sem volt. 

Johnson, akit rengeteg kritika érti a kormánya késlekedő reakciója miatt, most azt mondta, hogy bár minden nap gyászolják a halottakat, és a válságnak messze nincs vége, de a vírus elleni hihetetlen nemzeti küzdelem nem hiábavaló, és ahogy a múlt megannyi nehézségén, az ország ezen is túl fog jutni. (via Reuters)