Kásler kirúgta a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

Egészségügy
2020 április 12., 18:40

Az emberi erőforrások minisztere megszüntette dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását – olvasható az EMMI közleményében, amelyet először a Magyar Nemzet, majd több kormánypárti portál közölt, és az MTI-re is csak órákkal később, a cikkünk élesítése előtti percekben került ki.

photo_camera Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program koordinációjáért felelős miniszteri biztos 2017-ben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ebben az áll, hogy „az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.” 

Az Operatív Törzs az EMMI miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére - ismerteti a Magyar Nemzet a közleményt, amely nem finomkodik a főigazgató bírálatával: 

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan.”

photo_camera Cserháti Péter kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos, főigazgató (k) az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kialakított kápolna felszentelésén 2018. május 17-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az Index emlékeztet, hogy a most menesztett Cserháti Pétert két éve még a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosának nevezte ki Kásler Miklós. Az OORI honlapján olvasható főigazgatói körlevél szerint a járványügyi hatóságok utasítására a kórház már március 23-án erősen korlátozta tevékenységét a járványra való felkészülés jegyében.

Tegnapi hír, hogy a miniszter felmentette a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Csernavölgyi István szerint őt azért küldték el, mert miközben a járvánnyal küzdenek, egyetlen egyszer megcsúsztak egy adatszolgáltatással, és elsőre csak telefonon jelentettek be egy információt.