Kásler kirúgta a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

Egészségügy
2020 április 12., 18:40

Az emberi erőforrások minisztere megszüntette dr. Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását – olvasható az EMMI közleményében, amelyet először a Magyar Nemzet, majd több kormánypárti portál közölt, és az MTI-re is csak órákkal később, a cikkünk élesítése előtti percekben került ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program koordinációjáért felelős miniszteri biztos 2017-ben
photo_camera Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program koordinációjáért felelős miniszteri biztos 2017-ben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ebben az áll, hogy „az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.” 

Az Operatív Törzs az EMMI miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére - ismerteti a Magyar Nemzet a közleményt, amely nem finomkodik a főigazgató bírálatával: 

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan.”

Cserháti Péter kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos, főigazgató (k) az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kialakított kápolna felszentelésén, az intézmény centenáriumi ünnepségén 2018. május 17-én
photo_camera Cserháti Péter kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos, főigazgató (k) az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben kialakított kápolna felszentelésén 2018. május 17-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Az Index emlékeztet, hogy a most menesztett Cserháti Pétert két éve még a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosának nevezte ki Kásler Miklós. Az OORI honlapján olvasható főigazgatói körlevél szerint a járványügyi hatóságok utasítására a kórház már március 23-án erősen korlátozta tevékenységét a járványra való felkészülés jegyében.

Tegnapi hír, hogy a miniszter felmentette a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját. Csernavölgyi István szerint őt azért küldték el, mert miközben a járvánnyal küzdenek, egyetlen egyszer megcsúsztak egy adatszolgáltatással, és elsőre csak telefonon jelentettek be egy információt.