Továbbra is a magyarországi halálozási arány a legrosszabb a régióban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnap reggelig hivatalosan 99 áldozata volt Magyarországon a koronavírus-járványnak. Az előző 24 órát összegző jelentésben 14 halott szerepelt, ennyien még egyetlen napon sem veszítették az életüket. 

Soha nem volt ilyen magas a halálozási arány sem. 

Miután a fertőzöttek száma biztosan sokkal magasabb, hiszen nem mindenkinek vannak tünetei, így nem is tesztelik őket, ez a szám nem jelenti azt, hogy 100 fertőzöttből 7 meghal. A hivatalosan fertőzötteknek nyilvánítottak számából és a hivatalosan a koronavírus miatt elhunytak számából jön ki az arány. A szomszédos országokhoz és Csehországhoz, Lengyelországhoz képest nálunk a halálozási arány kifejezetten magas:

A jelenség magyarázata elég egyszerű: mivel nálunk a szomszédokhoz képest is nagyon keveset tesztelnek, ezért kevés fertőzöttet mutatunk ki, viszont ehhez képest magas a halálos áldozatok aránya. A kétszer népesebb Romániában háromszor annyi a halálos áldozatok száma, mint nálunk, de csaknem hatszor több fertőzöttet mutattak ki. (Pedig ők sem tesztelik agyon magukat.) A 8,8 miliós Ausztriában már 350-en haltak meg (3,5-szer többen, mint nálunk), de 13945 esetben igazolták a  fertőzést.

A nemzetközi adatokhoz hasonlóan nálunk is több a férfi (60) az áldozatok között, mint a nő (39).  

Az áldozatok átlagéletkora 76 év 142 nap. A férfiaknál kicsit alacsonyabb (76 év, 65 nap), a nőknél magasabb (76 év, 168 nap).

A legfiatalabb áldozat Magyarországon Steven Dick, a brit nagykövet 38 éves helyettese volt. A legfiatalabb nő 41 éves volt, magas vérnyomást írtak még az egyéb betegségeihez.

A koronavirus.gov.hu-n az életkor mellett az egyéb betegségeket is feltüntetik, egy-egy áldozat mellett akár több betegséget is. A leggyakrabban a magas vérnyomás szerepel (42 esetben), gyakori alapbetegség a szív- és érrendszeri, a daganat, anyagcserebetegség és a krónikus tüdőbetegség. Tíz esetben nem töltöttek fel adatot.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér