Húshiánytól tartanak Észak-Amerikában

külföld
2020 április 13., 13:40

Sorra állnak le, vagy kénytelenek csökkenteni a termelést az USA és Kanada nagy húsfeldolgozói. A járvány érzékenyen érinti az iparágat, mert a munka jellege miatt nem lehet a dolgozókat egymástól távol tartani, a csontozó szalagoknál közvetlenül egymás mellett kellene állniuk.

Néhány példa:

  • A JBS USA nevű óriási marhafeldolgozóban (Colorado állam) a munkások harmada két hete nem hajlandó felvenni a munkát, mert egy 30 éves kollégájuk belehalt a koronavírusba.
  • A kanadai Olymel sertésfeldolgozót (Quebec állam) bezárták, miután már 50 munkás fertőződött meg a vírussal (az első beteget még március 29-én találták az üzemben).
  • A Smithfield Foods (Virginia) vasárnap jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a termelést. Ez a cég a világ legnagyobb sertésfeldolgozója.

Még legalább tíz nagy termelő állt le, vagy csökkentette a kapacitását az elmúlt napokban Észak-Amerikában, és ez iparági szakértők szerint nagyon hamar áruhiányt okoz majd a kontinensen.

Nem csak a vásárlók nem találnak majd elég húst, hanem az állattenyésztők is súlyos károkat szenvednek el, mert nem tudják eladni a vágásra szánt jószágot. (Reuters)