Moszkva szerint hackertámadások nehezítik a városi közlekedéshez szükséges digitális kódok lehívását

külföld
2020 április 13., 10:18

Az orosz fővárosban és Moszkva megyében hétfőn elkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szükséges digitális kódok igénylése, de az eljárást hackerek és csalók próbálják megzavarni – közölték a moszkvai hatóságok. Eddig 700 ezer engedélyt tudtak kiadni a hatóságok – írja a Reuters.

A vírushelyzet súlyosbodása miatt szerdától a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utasokat vehetnek fel Moszkvában és a környező területeken. A gyalogos közlekedés korlátozott, de egyelőre nem bejelentésköteles.

A moszkvai hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó, amúgy is erősen terhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik, és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karantén-előírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Euronewsnak nyilatkozva kifogásolta, hogy az EU-s országokban „dezinformáció” terjed az oroszországi járványhelyzetről. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amik szerint a Kreml torzítja a Covid-19-re vonatkozó adatokat, vagy hogy az állapotok súlyosabbak az olaszországinál és a spanyolországinál.

Koszacsov szerint hazugok azok a híresztelések, amik szerint nem hatékony az Olaszországnak orosz katonaorvosok által nyújtott támogatás, és hogy a segítségnyújtással Moszkva a maga javára igyekszik felhasználni az ottani helyzetet. Azt mondta, maga az olasz kormány is cáfolta az állítólagos orosz politikai befolyásolásról szóló híreket.

A szenátor megalapozatlannak nevezte azokat a vádakat, amik szerint Oroszország terjeszt álhíreket a járvánnyal kapcsolatban. Moszkva erős EU-ban érdekelt, és abban, hogy az EU-nak önálló Oroszország-politikája legyen, mert szerinte több európai ország a NATO tagjaként képtelen önálló irányvonalat kialakítani Moszkva viszonylatában.

Oroszországban az elmúlt egy nap leforgása alatt 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet, 18 halálesetet és 179 gyógyultat jegyeztek fel. Ezzel a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a nyilvántartott fertőzöttek száma az ország 82 régiójában 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

A fővárosban 11 513 fertőzés mellett 82 halálesetről és 837 gyógyultról tudnak. Országosan eddig 1,3 millió szűrést végeztek el. (Reuters, MTI)