Szakszervezet: Ezt az utolsó vacsorát logikusan a kivégzés követi

KULTÚRA
2020 április 13., 09:33

Éles hangú tiltakozó közleményt adott ki hétfőn a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöksége. A KKDSZ elfogadhatatlannak tartja azt a törvénytervezetet, amely alapján a kulturális területen dolgozók (könyvtárosok, múzeumi és levéltári munkatársak többek között) elvesztenék közalkalmazotti jogállásukat. Különösen felháborítónak tartja a szakszervezet, hogy a kormány a húsvéti munkaszünet idejét adta meg nekik, hogy véleményezzék a tervezetet. Ezzel kapcsolatban így fogalmaz az elnökség:

"A „jó stílusérzékkel” húsvét ünnepének előestéjén, az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljuttatott tervezet, ha megvalósul, valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet."

A KKDSZ szerint eddig is alul fizették a kulturális szféra dolgozóit, de legalább kompenzálta őket valamennyire néhány juttatás, és a közalkalmazottaknak járó biztonság és kiszámíthatóság. Ha ez is elveszik, akkor sokan otthagyják a pályát, ráadásul az önkormányzatok forrásai különbözőek, ezért óriási különbségek lesznek az intézmények finanszírozásában, és így színvonalában is.

A KKDSZ érdemi egyeztetést követel.