Akkorát léphetnek most előre a megfigyelőrendszerek, hogy azt később nehéz lesz korlátozni

TECH
2020 április 14., 05:35
photo_camera Fotó: ANTOINE LORGNIER/ONLY FRANCE via AFP

A koronavírus-járvány a digitális megfigyelőrendszerek olyan nagyot fejlődhetnek világszerte, hogy azt nehéz lehet majd később korlátozni, figyelmeztetnek kutató és jogvédők a Guardian összeállításában.

Legalább 25 olyan ország van, ahol a kormányok széles körben alkalmaznak nyomkövetést, kontaktkutató appokat, térfigyelő kamerákat arcfelismerő rendszerekkel és drónokat, hogy betartassák az elkülönítés szabályait. Autoriter és demokratikus országok egyaránt egyre inkább alkalmazzák ezeket a módszereket.

A legtöbb intézkedésnek pedig nincs időkorlátja. Olyan viszonyok alakulhatnak ki, amiket sokan majd az új normalitásnak éreznek, mondta a Guardiannek Ron Deibert, a University of Toronto Citizen Lab vezetője, aki a világ egyik legelismertebb kutatója mobiltelefonos megfigyelés-témában.  

Nagyon ébernek kell lennünk, hogy megfelelő biztosítékaink legyenek, mert a hatalmi visszaélések lehetőségei elég extrémek lesznek, mondta Deibert, aki szerint a helyzet sokkal súlyosabb, mint a 2001. szeptember 11. után alkalmazott megfigyelési módszerek.

A cikk a példák között említi, hogy Kínában több százmillió ember töltötte le az egészségügyi kódokat alkalmazó appot, ami színek szerint mutatja, hogy ki utazhat és hagyhatja el otthonát, Moszkvában pedig QR-kódokra lesz szükség az köztéri közlekedéshez, de számos európai országban is eddig elképzelhetetlen megfigyelés kezdődik. (Guardian)