Már az atomerőművet közelíti a csernobili erdőtűz

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Nem csitul, sőt súlyosbodik a csernobili tiltott övezetben elszabadult erdőtűz - írja a BBC. Immár több mint egy hete, hogy lángra kapott egy fás terület  a lakatlan Volodimirivka település közelében, a Kotovszkij erdőgazdaságban, és azóta a tűz egyre csak terjed. Múlt vasárnap az ukrán katasztrófavédelem egyszer már azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs a térségben, csak parázsló területeket oltanak, de azóta újra lángra kapott az erdő, és nem sikerült megfékezni a lángokat. 

A tűz két csapásirányban terjed, és az egyik lángoló terület már vészesen közel került a csernobili atomerőműhöz, és betört Pripjaty városába. A híradás szerint alig 2 kilométer választja el a lángokat a radiokatív hulladékok tározóitól. 

A Reuters a Greenpeace oroszországi egységének adataira támaszkodva azt írja, hogy egy 34 ezer hektáros, és egy valamivel kisebb, 12 ezer hektáros terület lángol - utóbbi terjed egyre nagyobb tempóban az egykori atomerőmű helyszíne felé. A műholdképek szerint a lángok vészesen közelítik a felrobbant reaktort borító szarkofágot. 

Több mint 300 tűzoltó, hat helikopter és több tucat tűzoltóautó küzd a lángokkal Pripjaty mellett. A Greenpeace szerint nem segített az sem, hogy a hatóságok az első napokban nem adtak precíz tájékoztatást a tűz kiterjedtségéről. 

A hatóságok - köztük Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes - továbbra is azt állítják, hogy a lángok nem veszélyeztetik a radioaktív hulladék tárolóit. Ezzel együtt az ukránok is aggódnak, mert például Pripjaty városa az egyik legfontosabb turisztikai célpont az atomkatasztrófa óta az országban. 

Az ENSZ-szel kapcsolatban álló kijevi erdőtűzfigyelő intézet igazgatója, Szerhij Zibcev is aggódik: az ő adataik szerint az övezet nyugati felén már 20 ezer hektárnyi terület égett le, és a tűz továbbra is nagy tempóban terjed. 

Tűzoltók küzdenek a ragovkai erdőben 2020. április 10-énFotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Április 5-én, azaz a tűz kitörésének napján, Igor Firszov, az ukrán ökológiai megfigyelő-intézet vezetője a Facebookon azt közölte, hogy Volodimirivkánál a tűz kitörése után a radoaktívsugárzás átmenetileg lényegesen a normális fölé emelkedett. A kormányhivatal később cáfolta ezt az állítást, és közölte, hogy a sugárzás szintje mindvégig normális volt - mind az atomerőmű közvetlen környezetében, mind Kijevben és térségében. Később Firszov is visszavonta állításait. 

Az ukrán hatóságok szerint a tüzet egy 27 éves férfi okozta, aki a tiltott övezet mellett él. (BBC)