Több tízezer rabot engednek szabadon török börtönökből a koronavírus miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Börtön Konya városában, 2019. szeptember 12.Fotó: Abdullah Coskun/Anadolu Agency via AFP

Kedden a török parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely alapján több tízezer török fogvatartott hagyhatja el a következő napokban a fegyházat, ahol eddig büntetését töltötte. 

Az intézkedést a koronavírus-járvány indokolja, az azonban nem érinti azokat a fegyenceket, akiket terrorizmus miatt ítéltek szabadságvesztésre. A terrorizmus miatt elítéltek jelentős része azután került börtönbe, hogy 2016-ban katonai puccskísérlet zajlott az országban. 

Recep Tayyip Erdogan pártja, az AKP és a nacionalista MHP közösen szavazták meg a jogszabályt, amit 279-51 arányban fogadott el a parlament. 

45 ezer fogvatartott hagyhatja el ideiglenesen zárkáját a törvény értelmében, bírósági felügyelet mellett, egészen május végéig. A rájuk vonatkozó intézkedést az igazságügyi minisztérium még kétszer hosszabbíthatja majd meg, egyenként két hónapra. A jogszabály szerint további 45 ezer fogvatartottat tartósan szabadonengednek a járvány és a túlzsúfoltságból adódó kockázat miatt. 

Eddig 17 fegyencnél mutatták ki a vírust, hárman haltak meg. A börtönszemélyzet 79 tagja fertőzött. 

Az ellenzék azért kritizálja a törvényt, mert a terrorizmus vádjával elítéltek nem esnek hatálya alá; márpedig azok a politikai elítéltek, aktivisták, újságírók, és politikusok, akik a puccs óta kerültek rács mögé, - nagyjából 50 ezer ember - döntő többségében terrorizmus vádja miatt ülnek. (Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó