Amerikában elterjedt, hogy a hidroxi-klorokin gyógyíthatja a Covid-19-et, és ennek pár héten belül meg is lett a következménye

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Miközben már világszerte több mint 100 ezer ember halt meg az új típusú koronavírus okozta világjárványban, mindenki amiatt izgul, hogy sikerül-e mihamarabb kifejleszteni a vakcinát ellene.

Donald Trump amerikai elnök az elmúlt hónapban többször is arról beszélt, hogy nagyon ígéretes kutatások folynak a hidroxi-klorokint (hcq) tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatban, amiket a malária mellett a lupusban és reumatoid artritiszben szenvedő betegek szednek rendszeresen, világszerte. Trump azt mondta, ez fordulópontot hozhat, és amit ő látott, az alapján jöttek jó eredmények, nagyon erős jelei vannak annak, hogy működhet a Covid-19 ellen is.

Trump március 18-i sajtótájékoztatója a Fehér Házban.Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Már azelőtt is, hogy Trump erről kezdett beszélni, nemzetközi tanulmányok a hcq potenciális gyógyító hatása iránti érdeklődést váltottak ki, a médiában is felkapták, így jutott el a híre a Fehér Házhoz is.

A közelmúltig Magyarország volt a hidroxi-klorokin-szulfát egyik legnagyobb exportőre, a legtöbb ilyen gyógyszert az USA-ba vitték, de miután felmerült, hogy a szer hasznos lehet a koronavírus elleni küzdelemben, a magyar kormány megtiltotta az exportját, hogy az esetleges hazai igényeket ki tudja elégíteni. 

Ráadásul több mellékhatása is van, az egyik, hogy bizonyos esetekben károsítja a szívet, és a szívbetegek eleve kitettebbek a Covid-19 betegségnek, nekik így veszélyes is lehet a gyógyszer. Egy, Trump szavain fellelkesült amerikai bele is halt abba, hogy túladagolta magának az online gyógyszertárakban is beszerezhető, évtizedek óta használt gyógyszert, és tömegével kezdték el felvásárolni a patikákból.

A Washington Post utánajárt, hogyan terjedt el a világon a lehetséges gyógymód híre.

A hcq potenciális gyógyhatásával kapcsolatban már január végén elindult a diskurzus Kínában: a sajtó ekkor kezdett el emlegetni olyan korábbi tanulmányokat, amikben a gyógyszereket súlyos akut légzőszervi szindrómánál tesztelték. (Ezek a 2005-ös tesztek soha nem jutottak el emberi kísérletekig.) A vuhani koronavírus-kutató központ is adott ki olyan közleményt, miszerint a szer a Covid-19 ellen is használható lehet.

Renée DiResta, a Stanford Internet Observatory műszaki kutatási vezetője hasonló trendeket látott februárban a Facebookon és az Instagramon. Egyre több poszt született erről, nem sokára Nigériában, Vietnamban és Franciaországban is írtak róla, a franciáknál február végén és március elején terjedt el a hcq híre.

A reménykedés, amit márciustól Trump kijelentései is növeltek, leginkább egy könnyen darabokra szedhető francia kísérleten alapul. Egy dán-holland-brit szakértői csoport arra jutott, hogy a bizonyítékok az „említésre alig méltó” kategóriába tartoznak, és Anthony Fauci, az amerikai járványügyi hatóság elnöke is ugyanígy próbálta hűteni a lelkesedést egy fehér házi sajtótájékoztatón. (A Trumpnak rendszeresen ellentmondó szakértőt egyébként a folyamatos fenyegetések miatt komolyabban kell védeni.) De egy másik ellenőrző csoport sem találta klinikai használatra alkalmasnak az eredményeket.

Április 3-án maga a folyóirat, ami eredetileg közölte a francia tanulmányt, kijelentette, hogy az nem üti meg a lap tudományos sztenderdjeit. Addigra az amerikai közösségi médiát is elöntötte a hír. A Starbird szerint így:

  • Először Paul Sperry konzervatív szerző posztolt a tanulmányról március 9-én és 11-én, ezt elkezdték továbbosztani.
  • Aztán március 13-án egy blockchain-befektető, James Todaro linkelte egy Google-dokumentumba, amit együtt írt Gregory Riganóval a potenciális gyógymódról.
  • Elon Musk, a Tesla vezére retweetelte a dokumentumot március 16-án, és azt írta: „Talán érdemes átgondolni a klorokint a C19-re.”
  • A tanulmányról aztán beszámolt a Gateway Pundit, a Breitbart és a Blaze is.
  • Végül megjelent a Fox Newson, először Laura Ingraham műsorán március 16-án, aztán a Fox News Sean Hannity és Tucker Carlson által vezetett műsoraiban is beszéltek a szerről, és azóta is ígéretes gyógyszerként beszélnek róla.
  • Donald Trump először március 19-én említette a hcq-t egy fehér házi sajtótájékoztatón. Innentől márciusban óránként tízezrével jelentek meg a témában posztok a Twitteren. Maga Trump, a fia, Donald Trump Jr. és az ügyvédje, Rudy Giuliani is posztolt a szerről március végén.
  • Trump aztán április 3-án, 4-én és 5-én is beszélt a hcq-ról, április 6-án pedig a téma ellepte a Twittert.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 2005-ben folytatott teszteket hcq-val a SARS-szal szemben, és az eredmények szerint a gyógyszerek virusellenes hatásokat mutattak a sejttenyészetekben, de egereken végzett kísérletekben már nem működött. David Boulware, a Minnesotai Egyetem gyógyszerészprofesszora azt mondta, ez „egy vörös zászlóféle”, és egy CDC-szóvivő szerint „nem klinikai vizsgálat volt, nem vizsgálta a klorokin emberre gyakorolt hatását sem”.

A WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus is figyelmeztetett a szerrel kapcsolatban, azt mondta, sok olyan esetet ismer az orvostudomány, ahol papíron működnie kellett volna a kezelésnek, de a gyakorlatban mégsem sikerült.

A hidroxi-klorokin-szulfátot most élesben tesztelik New York államban, de még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy bármilyen eredményre is juthassanak. Február 20-án még Janet Diaz a WHO-tól azt mondta újságírói kérdésre, hogy egyelőre más gyógyszereket részesítenek előnyben a teszteléseknél.

Március 29-én viszont az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség sürgősségi felhasználási engedélyt adott több millió dózisra a gyógyszerekből, hogy a kórházakban szétosszák az USA egész területén, mondván: „a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján ésszerű feltételezni, hogy a konkrét gyógyszerek hatékonyan alkalmazhatók a Covid-19 kezelésében”. Csakhogy szakértők szerint nincs erre semmilyen tudományos bizonyíték sincs, és a kormányzati hátszelet élvező szervezet azt a látszatot kelti, mintha a koronavírus ellen lenne valamiféle védelem.

Eközben viszont Trump bejelentése után sok helyen hiány alakult ki a hcq-alapú gyógyszerekből, többen, akik lupusra vagy reumatoid artritiszre szedik rendszeresen, arról panaszkodtak, hogy nem jutnak hozzá a gyógyszerükhöz. Sőt, olyanok is voltak, akik tévesen más gyógyszert vettek, aminek a hangzása hasonlít a hidroxi-klorokinéhez, egy arizonai férfi például meghalt, miután klorokin-foszfátot vette be, az ugyanis hasonló a klorokinhez, de akváriumok tisztítására szokták használni.

A Washington Postnak nyilatkozó kutatók szerint veszélyes lehet, ha túlságosan egyféle gyógyszerre koncentrálnak, és nem vesznek észre más, ígéretes kezeléseket. Egy világjárvány esetén mindenkinek fontos betartani a tudósok ajánlásait, az interneten található pletykák a legkevésbé megbízható információforrások, a politikusok pedig még a legjobb szándékok ellenére sem képesek tudományos tanácsadásra – írja a lap, aminek a Fehér Ház nem volt hajlandó nyilatkozni.