Karanténtárgyak gyűjtésébe kezd a Néprajzi Múzeum

KULTÚRA
2020 április 16., 10:40

A karanténhoz kapcsolódó hétköznapi tárgyak online gyűjtésébe kezd a Néprajzi Múzeum. A cél: közösen dokumentálni, hogyan változtak meg mindennapjaink a koronavírus járvány miatt, „hogy a múzeum száz év múlva is megmutathassa, milyen volt a karantén idején élni 2020-ban” - derül ki az intézmény csütörtöki közleményéből.

A #karanténtárgyak elnevezésű kampány felhívása szerint „karanténtárgy lehet bármi, ami otthon tart, ami korlátoz, ami szabaddá tesz és ami védelmez”. A tulajdonosuknak nincs más dolga, mint lefotózni, és egy rövid történettel bemutatni az ilyen tárgyakat, és mindezt e-mailben elküldeni a karantentargyak@neprajz.hu e-mail címre.

A beérkező fotókat a történettel és a beküldő nevével egy nyilvános Facebook-csoportban teszik közzé a szervezők, és a Néprajzi Múzeumban is archiválják, hogy kutatható legyen. A csoport már létezik is, lehet böngészni az első beküldött fotók között.

"A Néprajzi Múzeum kivételes adottsága, hogy egyszerre történeti, de ugyanúgy jelenkori irányultságú is. Társadalmi múzeumként elkezdjük tehát felépíteni e történelmi időszak online emlékezetét, és egyben tovább erősítjük a kapcsolatot közönségünkkel" - mondta el a kezdeményezéssel kapcsolatban Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatóját.

További részletek a neprajz.hu weboldalon.