Közgazdászként és sportot szerető emberként is mélyen fel vagyok háborodva - írja Békesi László a kormány tao-tervéről

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Békesi László, a Németh- és a Horn-kormányok pénzügyminisztere egy Facebook-posztban kelt ki az Orbán-kormány egyik gazdaságvédelmi intézkedése ellen. A közgazdászt az háborította fel, hogy Orbánék úgy vetettek ki 55 milliárdos egyszeri különadót a magyar bankokra, hogy a bankok leírhatják ezt a pénzt nyereségadójukból, ha sportszervezetek támogatására fordítják.

„Hogy egyértelmű legyen: a kereskedelmi bankokra kirótt külön adót a kormány nem a válság miatt kieső költségvetési bevételek pótlására, vagy a megnövekedett állami kiadások fedezetére, nem is a csődbe jutó vállalatok, a munkájukat elvesztő, vagy nyomorgó emberek támogatására, hanem az egyébként is agyon támogatott sportszervezetek pazarló támogatására akarja fordítani. Konkrétan: a válság miatt minden bizonnyal csökkenő TAO befizetések pótlására akarja fordítani a bankok nyereségadójának egy részét” - írta Békesi.

„Ne legyen senkinek kétsége: a bankok mindent meg fognak tenni - jól felfogott profit érdekeik mellett -, hogy legalább annyi nyereséget érjenek el, ami fedezi ennek az 55 Md-nak a nyereségadó hányadát. Azaz: szolgáltatási díjaik alakításával, kamatpolitikájukkal - pl. a hitelmoratórium miatt meghosszabbodó törlesztési időre jutó kamatok növelésével - direkt módon is áthárítják ezt a terhet a lakosságra és a vállalatokra! Közgazdászként és sportot szerető, azt elvi és érzelmi alapon egyaránt támogató emberként is mélyen fel vagyok háborodva, elítélem a tobzódó ostobaságot, cinizmust, hatalmi tébolyt!”

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót