Nagyon hamar és villámgyorsan omolhatnak össze teljes ökoszisztémák

klímaváltozás
2020 április 16., 06:40

Ha nem sikerül már a következő évtizedre érdemben csökkenteni a károsanyag-kibocsátások mértékét, a klímaváltozás következtében számos vadon élő állatfaj halhat ki, és egyik pillanatról a másikra komplett ökoszisztémák szenvedhetnek el katasztrofális veszteségeket. Erre figyelmeztet a Nature című tudományos folyóiratban megjelent friss kutatás

A tanulmány előrejelzése szerint ez a kihalási hullám végighullámozhat majd az ökoszisztémákon, ami nemcsak a vadon élő állatok, de e állatok életére támaszkodó emberei közösségek számára is súlyos következményekkel járhat. 

photo_camera Fotó: TIM GRAHAM/robertharding via AFP

A kutatás egyik szerzője, Alex L. Pigot (University College London) a New York Timesnak beszélt arról, hogy úgy kell ezt elképzelni, hogy egyes fajok esetében hosszú ideje úgy tűnik, hogy minden rendben, majd hirtelen baj lesz. Ekkor viszont már túl késő lesz bármit tenni. 

Mint a lap megjegyzi, ez a tanulmány illeszkedik számos másik kutatás eredményéhez, melyek mind arra figyelmeztettek, hogy hatalmas méretű fajkihalás veszélye fenyegeti a bolygót az emberi tevékenységek következtében. Egy tavalyi előrejelzés szerint akár egymillió állat- és növényfaj tűnhet el hamarosan a Földről. 

A most publikált kutatásban több mint 30 ezer szárazföldi és vízi élőlény helyzetét vizsgálták meg, illetve azt, hogy hogyan érintheti ezek populációját a klímaváltozás. A munka során többek között azt nézték meg, hogy mekkora az a legmagasabb hőmérséklet, melyen az adott fajok képesek még megélni, majd a különféle klímamodellek előrejelzései szerint megnézték, hogy hol mekkora hőmérséklet-emelkedés fenyegeti a fajokat. 

A kutatókat is meglepte, hogy az előrejelzési modellek rendre hirtelen populáció-összeomlásokat jeleztek elő, szinte mindenféle állatfajnál. Halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök ugyanúgy érintettek, a világ minden táján. 

A kutatás egy másik szerzője, Cory Merow (University of Connecticut) szerint nem arról van szó, hogy ilyesmi majd a bolygó egy-egy részén előfordulhat: bárhogy is végezték el a számításokat, mindig az jött ki, hogy az összeomlás mindenhol jelen lesz. 

Az előrejelzések szerint, ha a károsanyag-kibocsátás mértéke a jelenlegi pályán marad, akkor a trópusi óceánok ökoszisztémának hirtelen összeomlása már a következő évtizedben megkezdődhet. Az elmúlt években tapasztalt korallfehéredés már arra utal, hogy ezek a folyamatok már meg is indultak. A kutatók szerint ezt a világ legsokszínűbb élővilágának helyt adó trópusi esőerdők ökoszisztémájának összeomlása követheti, már a 2040-es években. 

Ugyanakkor a modell szerint ha sikerülne a globális felmelegedés mértékét a párizsi klímacélban is vállalt 2 Celsius-fok alatt tartani, akkor a veszélynek kitett állatfajok száma 60 százalékkal csökkenne. Ez pedig érdemben csökkentené az összeomlással fenyegetett ökoszisztémák sorsát is. 

A kutatás nem vett figyelembe több olyan tényezőt, ami még tovább bonyolíthatja a helyzetet: vannak például fajok, melyek elvben képesek lehetnek alkalmazkodni a melegebb időjáráshoz, ugyanakkor fő táplálékforrásuk nem, így mégis veszélybe kerülnének.