Portugáliában most kap minden iskolás ingyen laptopot, mobilnetet és programokat az államtól

oktatás
2020 április 16., 12:45

„Igazán szerényen oldották meg: emailben kérdezték meg, hogy megvan-e minden eszközük az internetezéshez. Ha nem, a tanárnál kell jelezniük a problémákat, hogy ne legyen olyan feltűnő. Utána a portán lehet felvenni az egyéni tanrendet és a »kisegítő eszközöket«. Ezek között van a laptop és a mobilnet is, meg a jogtiszta programok.”

Így írta le a 444-nek egy Lisszabonban élő magyar apa, hogy a portugál oktatási kormányzat pár hét elteltével hogyan reagált a koronavírus-járványra és az iskolák kényszerű bezárására.

Az április 10-i portugál kormányülésen határozták el, hogy az esélyegyenlőség jegyében legkésőbb a következő tanév szeptemberi kezdetére minden iskolást ellátnak a távtanuláshoz szükséges laptoppal, mobilnettel, illetve előfizetnek nekik a Zoomra és az MS Classra. A felszerelések kiosztása azonnal el is indult, vagyis a valóságban már ennek a tanévnek az utolsó harmadában gépet kap sok rászoruló, akik így rendesen részt tudnak venni az oktatásban.

A kormányülésen azt is eldöntötték, hogy a harmadik harmadévben – nem féléves rendszerben tanulnak – marad a távoktatás a kisebbeknek. Illetve ezekben a napokban fognak határozni arról, hogy az érettségire készülő 11-12.-eseknek az egyetemi felvételhez kellő tárgyakból esetleg tartsanak-e még rendes órákat májusban, vagy náluk is maradjon-e a távoktatás. Az érettségit mindenesetre elhalasztották egy hónappal.

Portugália példája azért érdekes nekünk, mert egy Magyarországgal releváns módon összehasonlítható országról van szó. A két ország fizikai mérete lényegében egyforma, népessége szinte megegyezik – a portugáloké picit 10 millió fölötti, a miénk valamivel az alatti – és ami talán a legfontosabb, gazdaságilag is nagyon hasonlóan teljesítenek. Portugália rendszerint egy-két hellyel Magyarország előtt van az országokat egy főre eső nemzeti össztermék alapján rangsorolt listákon, de az IMF számításai szerint a vásárlóerő-paritáson (PPP) mért egy főre jutó GDP-ben már előrébb volt Magyarország 2019-ben, és a 2020-ra várt érték is magasabb.

Ausztria hozzánk hasonló méretű, szomszédos, ám jóval tehetősebb ország. De annak ellenére, hogy a legtöbb tanulónak ott nem probléma a hardver beszerzése és a netes kapcsolattartás, náluk is oszt gépeket az állam. Igaz, nem örökbe, hanem kölcsönbe. Az aktuális tervek szerint az online órákon részt venni nem képes gimnazistáknak kölcsönöz majd 12 ezer gépet az állam.

Szóba került az osztrák általános iskolások központi ellátása is számítógépekkel, de erről még vitáznak. Nem függetlenül attól, hogy ezt a kérdést tartományi szinten egészen hatékonyan intézik már. Egészen eltérő módszerekkel. Illetve attól, hogy maga az igény kicsi.

Vorarlbergben például a tartomány vezetése felmérte a rászorulók számát, majd felkérte a helyi cégeket és polgárokat, hogy adományozzanak számítógépeket az ezt igénylőknek. Az iskolák jelzései alapján a diákok nagyjából 8 százalékát, körülbelül kétezer diákot nem vagy alig tudtak elérni a távtanító tanáraik. Nem mindegyiküket a számítógép hiánya miatt. A tartományi vezetés szerint a helyzet megoldásához körülbelül 1000 gépre lenne szükség.

Tirolban más a rendszer. Itt azok a rászoruló családok kapnak állami készpénztámogatást egy 4 millió eurós alapból, akiknek 6 és 14 éves kor közötti gyerekük van. Ha a család jövedelme nem éri el a küszöbértéket, ártámogatásra lesznek jogosultak családonként egy gyerek gépének megvásárlásakor, a vételár maximum fele, de legfeljebb 250 euró erejéig.

Burgenlandban felmérték a helyzetet, és azt találták, hogy az általános iskolai tanulók egy-két százalékának nincs csak online kapcsolattartásra alkalmas számítógépe. Itt az önkormányzatokkal és az iskolafenntartókkal kezdtek tárgyalni az ő megsegítésükről.

Felső-Ausztria tartományban a felmérés azt mutatta, hogy a diákoknak mindössze 0,47 százalékát, 586 főt nem tudtak elérni a távoktatók, és az ő jó részük sem a géphiány miatt esett ki a rendszerből. Hanem mert amúgy is problémásak voltak, illetve jó részük olyan romániai vendégmunkás vagy bevándorló gyermeke, akik időközben hazaköltöztek a járvány miatt.